България и САЩ са приятели и силни съюзници в социално-икономически

...
България и САЩ са приятели и силни съюзници в социално-икономически
Коментари Харесай

US посланикът откри барелеф на президента Уилсън в Пловдив

България и Съединени американски щати са другари и мощни съдружници в социално-икономически аспект. Нека този монумент да е живата връзка по сред ни. Това съобщи в Пловдив американският дипломат Ерик Рубин. Той дойде под тепетата за откриването на барелеф на 28-я президент на Съединени американски щати Томас Удроу Уилсън, с мандат 4 март 1913 – 4 март 1921 година Проявата е самодейност на Тракийското сдружение “Войвода Руси Славов ” с ръководител ген. Нонка Матова. Поводът е 100 години от края на Първата международна война, както и в символ на почитание и благодарност към президента Уилсън.

Благодарение на него, при подписването на Ньойския контракт, е непокътната териториалната целокупност на България. През 1919 година със забележителна тирада той се застъпва за страната ни и оказва помощ Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско да останат в българските държавни лимити.

Автор на барелефа на Томас Удроу Уилсън е скулптурът Стоян Заваринов. След откриването се извършена кръгла маса на тематика „ Ролята на Президента Уилсън за бъдещето на България съгласно Ньойския кротичък контракт “. Показана бе и изложбата на Тракийското сдружение „ 100 години от Първата международна война “, която неотдавна бе на обиколка в Централна Европа.

Снимки от Атанас Кънев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР