България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген.

...
България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген.
Коментари Харесай

Радев: България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенген

България и Румъния заслужават най-сетне да станат членки на Шенген. Това е показал в Малта президентът Румен Радев пред президентите на 13 страни, събрани във формата " Арайолуш ". По думите на Радев, София и Букурещ от дълго време са изпълнили критериите.

Войната в Украйна, миграционната и енергийната рецесии, защитата на границите на Европейски Съюз и опциите за Европейски Съюз да се трансформира в геополитически състезател, бяха измежду тематиките, разисквани във формата " Арайолуш ". Той сплотява президентите на страните членки, които са парламентарни републики, а това е 17-ата им среща.

" В главния фокус това е войната на Русия против Украйна и обединена Европа не може и не би трябвало да остава безразлична към тази война, тъй като нейната ескалация е най-голямата опасност за мира и сигурността на остарелия континент след Втората международна война. Това изисква ясни дейности и е в полза на всички тази настървеност да отстъпва на разговора и на договарянията за мир, тъй като вторичните резултати от войната се усещат върху всички нас и най-много върху прилежащите страни.

Друга значима тематика - извънредно значима за България - това, че ние и Румъния не можем повече да бъдем държани отвън Шенгенското пространство единствено поради това, че 11 години откакто ние сме покрили всички механически условия, някой непрестанно си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички. Губи България, губи нашият бизнес, нашият туризъм, губят нашите жители и нашата стопанска система като цяло. Не може България да демонстрира взаимност и да влага големи финансови и човешки запаси за запазване на нашата обща европейска граница, а в подмяна да получава недоумение и двойни стандарти. Не може българите да бъдат второкласен европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа. Това няма по какъв начин да стане, ние няма да се примирим. ", съобщи е президентът Румен Радев.

В Прага, където ще президентът ще кацне по-късно денем, президентът Радев ще дискутира по тематиките " Енергетика и стопанска система " в съвещанието на Европейската политическа общественост - френска самодейност, която събира Европейския съюз със 17 страни от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, с цел да обсъдят проблемите на сигурността.

Утре в чешката столица ще се организира неофициална среща на водачите на Европейския съвет.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР