България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген, смята

...
България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген, смята
Коментари Харесай

България и Румъния - напълно готови за сухопътен Шенген, смята еврокомисарят по вътрешните работи

България и Румъния са изцяло подготвени за сухопътен Шенген, счита еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Отправени са рекомендации към Европейския Съвет да се ангажира с съответна дата за унищожаване на рестриктивните мерки по сухопътните граници и тематиката ще бъде разисквана през юни, сподели още тя по време на взаимно работно посещаване у нас, дружно с министъра на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою, по покана на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дълго чаканото присъединение на България и Румъния към Шенген, разяснява Илва Йохансон.

“Моментът е превъзходен, работихме доста, само че не сме удовлетворени, тъй като чакаме цялостното присъединение на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. Преди два дни Комисията одобри годишния отчет за Шенген. За първи път са отправени рекомендации към Съвета да се ангажира с съответна дата за унищожаване на рестриктивните мерки по сухопътните граници. Това е ангажимент на белгийското председателство и тематиката ще бъде разисквана на Европейския съвет през юни ”.

На въпроса дали има риск България и Румъния да бъдат залети от незаконни мигранти, Илва Йохансон съобщи, че подобен риск няма.

“Не, въобще няма риск, нашата оценка е, че няма риск това да се случи. Точно противоположното. Някои запаси, които сега се употребяват по вътрешните граници, ще бъдат пренасочени към външните и ще има възстановяване на защитата на границите, а това към този момент се случва. Има голям прогрес и чакам той да продължи ”, съобщи еврокомисарят.

От септември предходната година се регистрира трайна наклонност към понижаване на миграционния напън към България, разясни служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

“От началото на годината досега опити за нелегално прекосяване на българо-турската граница са създали малко над 7 000 жители на 3 страни. За същия интервал на предходната година цифрата е 27 000. Мисля че тази цифра приказва красноречиво и тя демонстрира, че сега българската гранична полиция и Министерството на вътрешните работи дейно охраняват външната граница на Европейския съюз ”.

“Искаме да покажем, че сме изцяло подготвени за пълноправно участие в Шенген. С България и Румъния Шенген ще бъде по-силен ”, съобщи от своя страна министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР