България и Румъния обсъждат възможността да изградят съвместно две водноелектрически

...
България и Румъния обсъждат възможността да изградят съвместно две водноелектрически
Коментари Харесай

България и Румъния с общ проект за два ВЕЦ-а на Дунав


България и Румъния разискват опцията да изградят взаимно две водноелектрически централи на река Дунав. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов след среща с румънския му сътрудник Върджил-Даниел Попеску.

Двамата участваха в интернационалния Първи министерски енергиен разговор - Атина 2022, проведен от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас, оповестява Министерството на енергетиката.

Предстои сключване на меморандум за съдействие по тези планове и детайлни изследвания за тяхната реализация, написа в известието.

" България ще продължи да има основна роля в енергийните планове в района и да бъде в центъра на взаимоотношение ", съобщи Росен Христов.
 Сърбия влага до €700 милиона в нова Водноелектрическа централа
Сърбия влага до €700 милиона в нова Водноелектрическа централа

Тя би трябвало да проработи до 2025-а година

Той акцентира, че фокусът на страната ни е върху дейното присъединяване на България в районните енергийни инфраструктурни планове, внедряване на нови технологии, увеличение на каузи на зелената сила, включително геотермалната, както и опциите за предпазване.

" Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този естествен запас. Освен това по този метод получаваме и два нови моста над река Дунав ", добави Христов.

Предстои сключване на меморандум за съдействие по тези планове и детайлни изследвания за тяхната реализация и за финансовото изражение на такава инвестиция.
 Израелската Nofar Energy ще влага над €300 милиона във ВЕИ в Румъния
Израелска компания желае да влага над €300 милиона във възобновимата сила на Румъния

Това е най-голямата инвестиция във възобновимата сила на страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР