България и Обединените арабски емирства ще подпишат Меморандум за разбирателство

...
България и Обединените арабски емирства ще подпишат Меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

Минеков убеждава и Арабските емирства за каузата на Свети Кирик

България и Обединените арабски емирства ще подпишат Меморандум за съгласие за подсилване на общественото, културното и икономическото партньорство. Основен акцент в него ще е активизирането на работата по превръщането на остров Свети Кирик край Созопол в международен център на изкуствата.

Това е резултатът от провела се през днешния ден среща сред министъра на културата проф. Велислав Минеков и изключителния и пълномощен дипломат на Обединените арабски емирства у нас - Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми.

Министър Минеков и дипломат Алнуайми прецизираха последните детайлности към идно сключване на Меморандума за съгласие сред Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби и българското Министерство на културата. Меморандумът ще бъде със период на деяние 5 години.

На основата на Меморандума България и ОАЕ ще предизвикват обществени и частни вложения в културата ни. Страните ще си сътрудничат и посредством образование и продан на специалисти.
Министър Минеков показа пред дипломат Алнуайми, че за страната ни е доста значимо да продължи работата по един от основните планове, по които той е работил и в предходния си мандат през 2021 година – превръщането на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол в Световен център на изкуствата.

Министър Минеков изясни, че за превръщането на острова в Световен център на изуствата са водени диалози и с генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, и със заместник-генералния шеф на ЮНЕСКО по културата господин Ернесто Отоне Рамирес, както и с посланика на Република Франция у нас Флоранс Робин.

Минеков акцентира пред Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, че ще се радва при реализирането на плана за Световния център на изкуствата да има и поддръжката на ОАЕ и по-специално – на филиала на музея „ Лувър ” в Абу Даби, защото новият културен обект на остров Свети Кирик и Юлита ще носи изключителна добавена стойност освен на Созопол, Черноморския район и България, а и на Европа и света.

По думите на министър Минеков включването на ОАЕ в плана би бил явен знак за наличието на Емиратите на международната карта на културното завещание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР