България и Обединените арабски емирства придвижиха дълго чаканото Споразумение за

...
България и Обединените арабски емирства придвижиха дълго чаканото Споразумение за
Коментари Харесай

България се задейства в привличането на арабски инвестиции

България и Обединените арабски емирства придвижиха дълго чаканото Споразумение за поощряване и взаимна отбрана на вложенията сред двете страни. Според служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов точно неналичието на стратегическия документ, за който другояче се приказва и упорства от дълго време, е може би главната спънка да няма повече и по-големи арабски планове в страната.

Реализирани са десетки визити на българските институции и бизнеса и всякога, когато се е стигало до показване на в действителност огромни планове за вложения, е поставян въпросът за това съглашение. Въпреки това нищо не е било направено за слагането на тази административна основа за развиване на икономическите ни връзки “, разяснява Стоянов, представен в прессъобщение на икономическото ведомство.

В него се акцентира, че работата по съглашението се е задълбочила през последните седмици, а формалното му сключване се чака в най-кратки периоди.

На България се гледа като на дестинация с капацитет – поради стратегическото географско състояние и достъпа до единния европейски пазар – който обаче държавните управления до момента не съумяват да го осъществят кой знае какъв брой. Що се отнася до интереса на ОАЕ към района, показателни са новините от последната година.

Едната е от ноември 2021 година, когато стана ясно, че емирствата основават фонд от 10 милиарда $ за вложения в Турция. Втората е по-скорошна и настояща, изключително на фона на разразяващата се енергийна рецесия на континента. Тя е от май месец тази година и е за подписано съглашение сред прилежаща Гърция и ОАЕ за вложения за 4 милиарда евро в бранша на възобновимите източници.

На фона на милиарди вложения в някои европейски страни, общата стойност на плановете на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро “, означи министър Стоянов.
Стокообменът България – ОАЕ
Инвестициите на ОАЕ в България през предходната година възлизат на една 3.1 млн. евро., по данни на МИИ. Все отново данните за първите шест месеца на 2022 година удостоверяват наклонността за растеж на двустранния стокообмен – с 18%, или общо 83.2 млн. $. Българският експорт за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния импорт.

Българският експорт заема към 2/3 от стокообмена, като позитивна наклонност е, че значителен дял от него са артикули от машиностроенето; електрическа инсталация и консумативи за медицината ”, добави Стоянов.

Икономическият министър е част от официалната делегация на президента Румен Радев в ОАЕ. В нея вземат участие още вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев и други

По време на визитата министър Никола Стоянов подписа два меморандума за съдействие – в региона на земеделието и туризма.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР