България и Норвегия ще работят заедно по общи проекти в

...
България и Норвегия ще работят заедно по общи проекти в
Коментари Харесай

България и Норвегия ще работят заедно по общи проекти в Западните Балкани

България и Норвегия ще работят дружно по общи планове в Западните Балкани, които да подтикват младежите да останат и да се развиват в родните си страни. За това се договориха първите дипломати на двете страни - вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи Ине Мари Ериксен Сорейде.

“Нашите екипи се виждат постоянно за съвещания, дано дружно да работим и за Балканите, като излъчим положителни послания към надарените младежи от района. Може да си сътрудничим в съответни планове в границите на формалната помощ за развиване. Благодаря за поддръжката на норвежкото държавно управление и за планове в България”, сподели Захариева.

“Благодаря за направеното по време на Председателството на Съвета на Европейски Съюз. Вие имате подобен опит с района, какъвто страните от западна Европа не имат, и би трябвало да го използваме дружно при взаимни проекти”, сподели Сорейде.

Норвегия поддържа интензивно планове и в България в границите на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, по който Норвегия обезпечава 97% от финансирането, и Норвежкия финансов механизъм. За програмния интервал 2014-2021 година България получава достъп до 210 милиона евро за нововъведения и развиване на дребни и междинни предприятия, правораздаване, вътрешен ред и поддръжка за гражданското общество.

България и Норвегия откриват дипломатически връзки през 1906 година. Кралството има почетно генерално консулство в София и почетно консулство във Варна, а страната ни има посолство в Осло. По данни на Норвежката статистическа работа през 2018 година В кралството живеят 7000 българи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР