България и Националната агенция за приходите получиха висока международна оценка

...
България и Националната агенция за приходите получиха висока международна оценка
Коментари Харесай

Отличиха с висока оценка България и НАП

България и Националната организация за приходите получиха висока интернационална оценка за своята работата от Глобалния конгрес за бистрота и продан на информация за данъчни цели на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. На 28.03.2024 година Организацията разгласява отчета си за Република България, след извършена партньорска инспекция (peer review) по използването на интернационалния стандарт за продан на информация при поискване. Констатациите на отчета нареждат страната ни като равносилен сътрудник и участник във всички интернационалните договорености, свързани с обмена на информация и административното съдействие, оповестиха от приходната организация.

Партньорската инспекция на Република България стартира през декември 2022 година и продължи до 27.02.2024 година, когато отчетът бе признат на съвещание на Работната група за партньорски инспекции (Peer Review Group). Месец по-късно той бе официално одобрен и от членовете на Глобалния конгрес. В резултат на извършените разисквания на отчета, в които участваха специалисти от Национална агенция за приходите и други институции, Република България получи рейтинг Largely Compliant (в огромна степен съответстващ).

Глобалният конгрес е организация, в която вземат участие на равни начала 171 юрисдикции. Основната му функционалност е да следи за използването на интернационалните стандарти за бистрота и продан на информация за данъчни цели и да прави обзор на успеваемостта на тяхното използване на процедура, като прави специфични партньорски инспекции.

Международният стандарт за продан на информация при поискване изисква от юрисдикциите да разполагат с информация за собствеността върху юридически лица и други правни формирания, със счетоводната и банковата информация, да подсигурят достъп на данъчните органи до нея и да правят ефикасен продан на тези данни с други заинтригувани юрисдикции, с които имат съглашение.

По този метод стандартът обезпечава основата за дейно интернационално съдействие в битката с укриването на налози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР