България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност,

...
България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на стабилност,
Коментари Харесай

Президентът Радев хвърли бомба от Гърция: Подписваме две важни споразумения!

България и Гърция се утвърдиха като стратегическа ос на непоклатимост, като това към този момент трансформира енергийната карта в Югоизточна Европа и Централна Европа. Днес подписваме две значими съглашения, които са продължение на напъните ни в тази посока.
Това разгласи президентът Румен Радев в Атина, където подписа двустранни съглашения сред България и Гърция за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за съдействие по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.
Идеята на рестарта на нефтопровода „ Бургас-Александруполис “ е в този момент пътят на петрола да е в противоположната посока – от гръцкото към българското пристанище. Целта е по този начин да получаваме петрол в дълготраен проект, който да не постанова танкери да минават през проливите и пътят им да се оскъпява. Проектът беше замразен през 2011 година, а в началото предвиждаше по него да се придвижва съветски петрол.
„ С президента на България подписахме две съглашения, които укрепяват енергийното съдействие. Те са още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономност. Тяхното значение надвишава границите на двете страни и се трансформира в политическо събитие, което визира целия континент “, съобщи на собствен ред гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис на взаимна конференция с българския държавен глава.
„ Сътрудничеството сред България и Гърция се задълбочава с меморандума за сигурността, доставките и съхранението на природен газ. Компаниите от двете страни ще могат да се възползват от съхраняването на газ в Чирен От друга страна българските компании могат да употребяват хранилището в Ревитуса. Така двете страни ще разполагат с избрани запаси при положение на нужда. Това трансформира България и Гърция в кръстопът за транспорт на газ, освен за Балканите, само че и за Европа “, акцентира гръцкият министър-председател, представен от Нова.
„ Рестартът на нефтопровода Бургас-Александруполис е още една стъпка към стратегическата цел за европейска автономност на енергийните източници. Неговото значение надвишава границите на България и Гърция и се трансформира в политическо събитие, което визира целия континент. То се основава на солидарността сред страните от Европейски Съюз. Много постоянно сме говорили с господин Радев, че това събитие идва на фона на геополитическа обстановка, която се е образувала по време на годината, в която съветският ревизионизъм се спъва в смелата отбрана на украинския народ, само че продължава да основава на всички ни стопански проблем, трансформирайки силата в инструмент за изнудване. Спрямо това предизвикателство най-бързият отговор е диверсифициране на енергийните направления “, акцентира Мицотакис.
„ Свидетели сме на следващата значима стъпка в развиването на стратегическото партньорство сред България и Гърция, учредено на общи ползи, взаимно доверие и споделен полезности. Нашето обичайно положително партньорство закупи още по-интензивен темперамент с геополитическите разтърсвания и прекъсвайки веригите на доставки вследствие на войната на Русия против Украйна. Тя ни накара да преосмислим понятията сигурност, съгласуваност, добросъседство и взаимност “, уточни от своя страна Радев.
„ Искам да изкажа признателност към другарска Гърция за солидарността и предоставения достъп към терминала за полутечен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на страната в сложен за България миг, когато бяха прекратени доставките на съветски газ “, добави държавният ни глава.
Има обаче и съперници на концепцията за рестарт на строителството на петролопровода.Жители на Поморие и на Бургас направиха референдум преди години, когато се обсъждаше концепцията за нефтена връзка сред България и Гърция. И през днешния ден, макар войната в Украйна и глобите против Русия, те са срещу възобновяването на плана.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР