България и Гърция са обсъдили управлението на водите на река

...
България и Гърция са обсъдили управлението на водите на река
Коментари Харесай

България и Гърция са обсъдили управлението на водите на река Арда

България и Гърция са разискали ръководството на водите на река Арда. Надяваме се скоро да имаме съглашение в изгода и на двете страни.

Перспективата за участие на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз се основава на покриването на критерии, спазването на договореностите и добросъседството.

Това съобщи гръцкият външен министър Георгиос Герапетритис на взаимен брифинг с българския външен министър Мария Габриел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Габриел означи, че българи-гръцкия разговор се базира на споделените европейски полезности.

„ България и Гърция не са единствено прилежащи страни. Ние сме другари, съдружници и стратегически сътрудници. Отношенията сред България и Гърция са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция виждаме собствен непосредствен сътрудник в района, в границите на Европейски Съюз и НАТО “, акцентира Габриел.

Тя напомни, че Гърция ни е оказала решаваща помощ при прекъсването на доставките на съветски газ през март 2022 година

Габриел съобщи, че общите ни старания са ориентирани към повишение на свързаността сред нашите страни. „ Това прави задълбочаването на нашето съдействие още по-значимо за района “, добави външният ни министър.

Габриел съобщи, че през последните три години двустранният ни стокообмен е повишен с 1 милиарда евро, достигайки рекордните 4.5 милиарда евро. Между 1,5 – 2 млн. българи посещават Гърция всяка година. Сходен е и броят на гръцките жители, които посещават България.

„ Географската ни непосредственост с Гърция основават многочислени предпоставки за енергийна, транспортна и икономическа съгласуваност “, съобщи Габриел.

Войната на Русия в Украйна и сигурността в Черно море също са сложили акцент в българо-гръцкото съдействие. С включването на Гърция в самодейността „ Три морета “ се форсира и развиването на коридора Север-Юг.

Габриел благодари на министър Герапетритис за безапелационната поддръжка на Гърция при разширението на еврозоната и Шенген. „ С България Шенген е по-силен “, сподели тя.

Министър Герапетритис съобщи, че визитата му в „ другарска и съюзна “ България е продължение на многостранното съдействие. Той уточни, че с помощта на Габриел България е подобрила своя облик на разнообразни интернационалните конгреси.

„ Днес потвърдихме високото ниво със стратегически темперамент на връзките сред Гърция и България, които са един пример за съдействие “, акцентира ръководителят на гръцката дипломация.

„ Сигурен съм, че цялостното присъединение на България в Шенгенското пространство, което Гърция безусловно ще поддържа с съответни начинания, ще даде спомагателен подтик на връзките сред двете страни с безпрепятствената обмяна на артикули, услуги и хора “, сподели министър Герапетритис.

Той означи смисъла и на човешкия контакт, с който можем да развием още повече културния и научен продан.

Икономическите ни връзки имат огромна динамичност. „ България е втора дестинация за гръцкия експорт. Гръцките вложения са на трето място в България. Ние сме един общ трансевропейски възел за превоза на сила. Даваме приоритет на това направление в коридора Север-Юг. Двете страни демонстрираха взаимност на европейско и интернационално ниво. Гърция достави България с газ напролет на 2022 година, когато Русия спря доставките “, съобщи министър Герапетритис.

Той съобщи, че Гърция е подготвена да одобри газ и от плаващия терминал край Александруполис – „ един план, който ще трансформира енергийната карта на района “.

Министър Герапетритис означи, че е разискван също по този начин и въпросът за ръководството на водите на река Арда. „ Надяваме се в близко бъдеще ще имаме едно съглашение според европейското право в изгода и на двете страни “, посочи той.

Гръцкият външен министър съобщи, че Атина поддържа европейската вероятност на Западните Балкани , Украйна и Молдова. „ Тази вероятност се основава на правилата на достиженията и на покриването на критериите. Ангажиментът към европейското право, спазването на договореностите и установяването на добросъседски връзки “ , акцентира Герапетритис.

Той насочи покана към Мария Габриел да посети Гърция в качеството си на министър-председател. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР