България и Гърция дават старт на мащабен трансграничен проект бедствия

...
България и Гърция дават старт на мащабен трансграничен проект бедствия
Коментари Харесай

България и Гърция започват трансграничен проект „Flood Guard” за защита при бедствия


България и Гърция дават старт на огромен трансграничен план бедствия „ Flood Guard”за отбрана при, съобщи Радио „ Фокус “. „ Интегрирани дейности за взаимна съгласуваност и реагиране на рисковете от наводнения в трансграничния район “ обгръща интернационалните речни басейни на трансграничните реки – Стримон-Струма, Нестос-Места, Ардас-Арда и Еврос-Марица.

В района е планувано построяването на подготвителни бази и координационен център, стана ясно по време на встъпителна конференция, която се организира в Благоевград. На нея участваха представители и на двете страни, като хазаин на събитието бе регионалния шеф Бисер Михайлов. Официални посетители бях зам.-кметът на Община Благоевград Зорница Кралева, чиновници от Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Благоевград, на ОДМВР – Благоевград и общински чиновници.

Проектът се извършва от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в партньорство с Областна администрация Благоевград, Басейнова дирекция Западнобеломорски регион, Национален институт по метеорология и хидрология и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски район” от българска страна и Специален секретариат за вода, Министерство на околната среда и енергетиката на Гърция и Децентрализирана администрация на Македония-Тракия от Гръцка страна.

Главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на населението”, разяснява, че осъществяването на този план е извънредно значимо, защото ще бъде укрепен потенциала на органите за подсигурява на ефикасна, интегрирана взаимна съгласуваност и реагиране на рисковете от наводнения в трансграничния район.

Областният шеф на Благоевград изрази удовлетворение от това, че стартират реализация на този план, чието стойност е 4 482 557.86 евро. Продължителността му е 36 месеца, което значи, че до 31 март 2022 година задачите му би трябвало да бъдат изпълнени. „ Надявам се, че ще успеем даже предварително да приключим плана “, добави Михайлов.

По време на конференцията стана ясно, че териториите, обхванати от плана, би трябвало доста да усилят адаптивния си потенциал към изменението на климата. И двете страни, сътрудници по плана се сплотиха към тезата, че ефикасното ръководство на риска от наводнения е от огромно значение и визира огромен брой население и повърхност.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР