България и българите любят, тачат и милеят своите превозни средства.

...
България и българите любят, тачат и милеят своите превозни средства.
Коментари Харесай

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Държавният автопарк

България и българите любят, тачат и милеят своите транспортни средства. Още от ония топ времена, когато оставяме Азовската околия на появяващите се към 1000 години по-късно братя руснаци, когато имаме най-хубавите, мощни и бързи коне, ние знаем по какъв начин да се придвижваме със жанр, скорост и устремност.

И какво по-логично от това нашите държавници и общинари, боили и багаини да се движат с най-хубавите коне, имащи по три конски сили? Или най-хубавите лимузини, имащи всички екстри и мотори с мощността на немски въглищен Топлоелектрическа централа?

Такава ни е културата, такива са ни полезностите и обичаите, че може децата да са гладни и да си легнат, хапнали единствено краищник самун, накиснат с ракия, само че за коня, катъра, мулето, магарето, камилата или Ладата ще има. И това е за елементарния човек, който може да няма покрив над главата, само че по какъв начин по този начин без втора кола, ами в случай че едната влезе в сервиз?

Затова и не върви големците ни да вървят. Това няма да го схванат примерно в Нидерландия, където целият общински и държавен уред страда от подобен мобилен недостиг, че от нямане на коли се събират на групички и си подават да душат спица на велосипед.

Ако имате удоволствието, не, ами привилегията да сте в София, единствено за десетина минути ще ви подминат няколко кортежа с значими държавнически особи. Кортежите в най-компактния си тип ще са с най-малко два джипа и лимузина, само че има и по-добри комбинации, в случай че сте късметлия.

Тук наивникът би попитал къде толкоз вървят нашите значими министри, депутати, шефове на организации и сътрудници на шефове, какъв брой пък все би трябвало да са някъде другаде. Но наивността е огромна, тъй като постоянно в техните возила се развозват техните съпруги, любовници, челяд, покупките им или водачите им имат да си свършат и те някаква работа. Съответно тези возила не са единствено за тях, а действително са за народа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР