България едностранно прекратява споразумението с Русия за обмен на класифицирана

...
България едностранно прекратява споразумението с Русия за обмен на класифицирана
Коментари Харесай

България прекъсва отношенията с Русия за обмен на тайни

България едностранно приключва съглашението с Русия за продан на класифицирана информация. Такова решение е взело държавното управление по предложение на премиера Кирил Петков, излиза наяве от държавната осведомителна система. Решението е взето от Министерския съвет на 7 април, излиза наяве от обявата в системата. А външната министърка Теодора Генчовска има за задача да уведоми Москва за българското решение, написа " 24 часа ".
Споразумението за продан и взаимна отбрана на класифицираната информация е подписано през 2007 година, когато България към този момент в продължение на три години е била член на НАТО. То регламентира както равнищата на секретна информация, които могат да обменят двете страни, по този начин и механизмите за предаване и предпазване на тайните.

Споразумението е имало роля при съдействието на българските и съветските служби в битката с тероризма. В момента обаче всевъзможни контакти на такова равнище сред двете страни са прекъснати, обясниха представители на службите пред медията.

От началото на войната на Русия против Украйна дипломатическите връзки сред София и Москва се изостриха. А на няколко пъти политици от ръководещата коалиция насочиха претенции към премиера Петков да изгони съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Засега обаче държавното управление не подхваща тази мярка, макар че върна в София за съвещания българския дипломат Атанас Кръстин с вярата и Москва да изтегли Митрофанова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР