България е в дъното на класацията по възраст на автопарка

...
България е в дъното на класацията по възраст на автопарка
Коментари Харесай

Много Българи Го Правят! Готвят Нова Солена Глоба За Шофьорите, Които Сами Си

България е в дъното на класацията по възраст на автопарка от страните в Европейския съюз. Това демонстрират данни от разбор на Евростат за 2018 година До 5-годишни са към 5% от колите у нас, до 10 години - 10%, сред 10 и 20 години - 60% и над 20 години - са към 25%. Общо у нас има регистрирани сред 3,5 млн. и 4 млн. коли, като броят им непрекъснато варира поради вноса на използвани коли и дерегистрацията на най-старите возила.

В столичен автосервизи при ремонт получавате гаранция за свършената работа. Идеята е с приемането на новите промени в закона това да се случва във всеки сервиз в страната. За сметка на това, в случай че решите да промените маслото на автомобила си самичък или при ваш прочут било то пред блока, или в гаража ви, то ще бъдете санкционирани най-малко с 500 лв..

С над 350 хиляди километра зад кормилото Юлиян се е научил самичък да ревизира положението на колата си.

" Преди имах по-стар автомобил, който към този момент не желаеха да го поддържат по сервизите, мъчно се намираха и елементи, и трябваше у дома с каквото може, с подръчни средства и умения да се поддържа ", изяснява Юлиан.

Подобни поправки заплашват сигурността на пътя, счита автомонтьорът Васил.

" Опитали са се да създадат колата и идва с въжета тук, тъй като са видели, че са до половината. После за какво стават тези произшествия ", разяснява Васил.

От транспортното министерство обясниха, че промяната на аварийна гума на пътя няма да се глоби, само че опитът да изправим спукана или скъсана гума сами - ще предстои на санкция.

" Повече от ясно е, че в случай че се наложи да си долееш течност в чистачките, да си смениш перата на чистачки или да си смениш гумата, е обикновено да извършиш ти, до момента в който си в придвижване. Тази санкция е точно за тези, които ще извършат в градинката или пред блока сменяне на маслото ", изясни Малинка Бондаренко - СБА.

А всеки сервиз ще бъде вписан в указател. Така бизнесът ще излезе на ярко.

" Такъв ред има в цяла Европа, единствено при нас се развива стихийно без никакви правила ", счита Емил Германов - Съюз на автосервизите.

Според жителите измененията ги ощетяват.

" В България автопаркът е извънредно стар и доста огромна част от дребните поправки - да си смениш гума, да си оправиш чистачките, хората сами си ги оправят ", сподели Богдан Милчев от Институт за пътна сигурност.

" Във всеки инцидентен сервиз при непознати лица, на които нямаш никакво доверие, няма никаква гаранция, че ще извършат по-добър ремонт ", счита Юлиан.

Между 1000 и 5000 лв. ще бъдат санкциите за нередовните автосервизи.

Затяга се и контролът на автоморгите. Изисква се те също да водят специфичен указател на аварийните авточасти. А възраженията по проектозакона ще могат да се разискват до 18 август.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР