България е страна на култура, история. Не една и две

...
България е страна на култура, история. Не една и две
Коментари Харесай

Село Мезек - непознато историческо бижу

България е страна на просвета, история. Не една и две цивилизации са оставили своя отпечатък по нашите земи. В горещите летни месеци туристическият поток е концентриран към бриза на Черноморието, само че страната ни крие дребни, уютни бижута, останали някак скрити или подценени от главните туристически дестинации.

Едно такова богатство е село Мезек, сгушено в източните скатове на Източните Родопи. Посещението до дребното, безшумно, слънчево селце може прелестно да изненада всеки екскурзиант. Южно от селото, върху един от първите ридове на планината, се намира една от най-добре непокътнатите и огромни български замъци.

Крепостта е средновековна и има непокътнати кули и високи крепостни стени, ограждащи повърхност от 7 дка. Стигайки до крепостта ви посрещат рицари, предвождани от своя държател.

Всеки може да се върне в предишното и да се разноски из лагера на средновековните жители на крепостта. Вътре в сърцето й цивилизацията е оставила своя съвременен отпечатък. Има обособени кътове за пикник. И защото Мезек е в непосредствена непосредственост до границата ни с Гърция, при ясно време от крепостта се открива панорама към Бяло море.

И това не е всичко, което ви чака в това малко познато южно селце. Там са разкрити две тракийски гробници. Едната е под връх Шейновец. Другата куполна тракийска гробница е открита при започване на 30-те години на 20 век в могилата Малтепе. Това демонстрира, че регионът е населяван още от древността, чийто дух като че ли се усеща във въздуха. Сякаш целият регион носи тайнствена магия, пропита с тишина и магическо успокоение.

Двете винарни пък разрешават дегустация на дъхавата напитка на Дионисий. Любителите на виното могат от близко да се срещнат с индустриалния развой и да видят по какъв начин минало и съвременни технологии могат да съжителстват в съвършена естетика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР