България е сред трите страни в ЕС с най-силен растеж

...
България е сред трите страни в ЕС с най-силен растеж
Коментари Харесай

България в челната тройка на ЕС с най-солиден ръст на заплащането на труда

България е измежду трите страни в Европейски Съюз с най-силен напредък на заплатите през третото тримесечие. Това разкриват данните на Евростат, представени от БНР.

През третото тримесечие на 2019-а темпото на напредък на заплатите в еврозоната и в целия Европейски Съюз се забави едва по отношение на предходните три месеца, като в това време България остава в челната тройка на страните с най-солидно повишение на заплащането на труда.

Заплащането на труда в еврозоната се усилва на годишна база през третото тримесечие на годината с 2,6% след покачване с 2,8% през интервала април - юни, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз растежът се забавя до 3,2% от 3,3%.

В същото време общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица (включващи налози, заплати и други разноски) се усилват в еврозоната с 2,6% след покачване с 2,8% през предходното тримесечие, а в границите на Европейски Съюз растежът се забавят до 3,1% от 3,2 на 100.

Аналогичното изследване на Евростат за България пък демонстрира закъснение на растежа на заплатите през третото тримесечие на 2019-а година до 9,7% от 11,3% през второто тримесечие. Въпреки това нашата страна остава в челната тройка, изпреварена само от Румъния (с покачване от 13,2%) и Унгария (с покачване на заплатите с 10,0%).

Общите разноски за труд за един отработен час в нашата страна също не престават да нарастват относително мощно с 10,0%, въпреки и след скок с 11,4% през второто тримесечие, само че и след слаб напредък с 8,8% през същия интервал на 2018-а година. В този случай нашата страна е изпреварена само от Румъния, където общите разноски за труд нарастват през третото тримесечие с 13,2 на 100.

Данните на Евростат демонстрират, че най-солидно повишение на заплатите в България през интервала юли - септември 2019-а година е регистрирано в областта на услугите (скок с 10,3% на годишна база), следвана от строителството (увеличение с 10,2%) и промишлеността (с 8,0%).

Общите часови разноски за труд също записват най-солиден скок в бранша на услугите (повишение с 10,5%), следван от строителството (с 10,15) и промишлеността (с 8,3%). /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР