България е сред трите държави в Европейския съюз с най-висок

...
България е сред трите държави в Европейския съюз с най-висок
Коментари Харесай

Европейска платформа срещу опасностите в интернет

България е измежду трите страни в Европейския съюз с най-голям напредък в IT бранша за последните години. Това демонстрират данни, показани от еврокомисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел на конференция с тематика " Технологии и обединен дигитален пазар ". Страната ни застава паралелно до Люксенбург и Полша. Оказва се обаче, че като цяло Европейският съюз изостава в бранша.

В региона на осведомителните технологии България се оказва първенец.
Йорданка Фандъкова - кмет на София: В последните години София се утвърди като водач в Информационните и информационни технологии с над 40 000 заети в бранша.
Вместо 6-ца Европейския съюз обаче получи забележка от отрасловия еврокомисар Мария Габриел.
Мария Габриел - еврокомисар по цифровата стопанска система и общество: Европа изостава по отношение на Съединени американски щати и Китай, само че Европа влага в пъти по-малко в изкуствен интелект и в киберсигурност по отношение на Съединени американски щати и Китай. Конкретен образец - за киберсигурност нашето публично-частно партньорство е 1,8 милиарда евро, а Съединените щати за 2016 година са вложили 17 милиарда $, за 2017 година 30 милиарда $.Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Говорим за 80 милиона европейски жители, които нямат обикновени знания, свързани с осведомителните технологии.
Затова в границите на европейска стратегия с български принос са заделени 700 милиона евро за обучение от общ бюджет на стойност 9 милиарда евро. 2 милиарда от тях са планувани за киберсигурност.

У нас, по данни на отрасловия отдел към ГДБОП, за последните 3 години е блокиран достъпът до над 30 000 страници, съдържащи полова експоатация на деца. Спрени са 3 милиона опита за достъп до такива страници от българското интернет пространство. Разбили и машинация за 3 милиона лв.. Хакери манипулирали мейлите сред две компании, с цел да трансформират банковите данни на едната и да получат предопределените за нея пари.

Експертите предизвестяват да не отваряме линкове към банките си от съмнителни имейли. И най-важното - в случай че забележим неправда, да сигнализираме в полицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР