Катастрофата с хеликоптер, при която загинаха иранският президент Ебрахим Раиси

...
Катастрофата с хеликоптер, при която загинаха иранският президент Ебрахим Раиси
Коментари Харесай

Западни издания: Смъртта на Раиси ще предизвика борба за власт между духовниците и военните с високи залози в Иран

Катастрофата с хеликоптер, при която починаха иранският президент Ебрахим Раиси и министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, е главната тематика, която преглежда през днешния ден западният щемпел, написа Българска телеграфна агенция.

Катастрофата се случва тъкмо в миг, когато връзките на Иран с Израел доближават нова степен на заплаха, написа английският вестник " Гардиън ". Всеки нов президент ще би трябвало да вземе значими решения по отношение на нуклеарната стратегия на Иран, добавя изданието. Според него гибелта на водача ще ускори чувството, че Иран е страна, която към този момент е в политически преход.

" Гардиън " отбелязва, че сега Иран не може да си разреши сходна неустановеност, защото е изправен пред провокациите на Запада по отношение на нуклеарната си стратегия, тежкото икономическо положение и напрегнатите връзки с други близкоизточни страни, изключително с Израел и Съединени американски щати. Вестникът акцентира, че гибелта на Раиси ще разчисти трънливия път за сина на аятолах Али Хаменей - Моджтаба Хаменей, за това да наследи татко си отпред на страната.

Президентът демонстрираше безусловна преданост към аятолаха и поддържаше тесни връзки с Революционната армия, написа вестник " Файненшъл таймс ". След десетилетия на напрегнати връзки сред иранските президенти и висшия водач по отношение на обсега на техните пълномощия, Раиси бе първият, който приключи тези напрежения, отбелязва изданието.

Според списание " Политико " гибелта му ще ускори убеждението измежду доста иранци и наблюдаващи на Иран, че личният наследник на Хаменей, Моджтаба, ще се движи отпред в конкуренцията за правоприемник на татко си.
Външната политика на Иран вкара страната в още по-пряка борба със Запада, като от началото на спора сред Израел и " Хамас " в Газа водачите на страната неведнъж заплашват с пълномащабна война против Израел и дават оръжия и политическа поддръжка на Русия, написа изданието.

Смъртта на иранския президент би провокирала битка за власт с високи залози, написа в заглавие списание " Икономист ". То акцентира, че на фона на войната в района се обрисува и битка сред духовниците и военните в страната. Раиси и Ислямската република към този момент бяха подложени на мощен напън в Иран и в чужбина, написа вестник " Вашингтон пост ". Изданието напомня, че през април Иран предприе първата си директна офанзива против Израел, което внася нова неустановеност в продължаващата от дестилетия необявена война сред тях. В страната тежките интернационалните наказания доведоха до срив на стопанската система, до момента в който на този декор силите за сигурност ускориха репресиите против инакомислието, в това число против дамите, написа вестникът. Какъвто и да е резултатът, съгласно специалиста по Близкия изток Санам Вакил, иранското управление евентуално ще сe сплоти.

" Последиците от това събитие евентуално ще бъдат по-скоро лимитирани ", съобщи Али Ахмади, изпълнителен помощник в Женевския център за политика на сигурност, в предаване по американската новинарска телевизия Си Ен Би Си. Германското издание " Велт " обръща внимание, че Ислямската република евентуално ще изпадне във вътрешна и външнополитическа рецесия. Това е по този начин, тъй като от една страна, върху външния министър беше съсредоточено съществено публично внимание поради войната в Газа, а от друга, управлението евентуално ще се затрудни в намирането на нов президент заради неналичието на други възможности, написа изданието.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР