България е сред страните в ЕС с най-висок дял на

...
България е сред страните в ЕС с най-висок дял на
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: България е сред страните в ЕС с най-много бедни деца

България е измежду страните в Европейски Съюз с най-голям дял на деца в риск от беднотия и чийто достъп до съществени потребности като храна, вода, заслон, обучение и опазване на здравето е заплашен. Това демонстрират данните от отчет на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Близо 1/3 от децата у нас не могат да си разрешат отмора отвън дома даже за 1 седмица в годината, сочат данните от отчет на Национален статистически институт, отдаден на децата у нас. Двете изявления бяха показани през днешния ден на взаимна конференция.

Около 35-40 милиона деца, или една пета от децата в района, живеят в риск от беднотия, демонстрира отчетът на УНИЦЕФ „ Положението на децата в Европа и Централна Азия “. Той беше показан от Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

България е в топ 3 на страните с най-голям дял деца в риск от беднотия и обществено изключване в Европейския съюз – 33%.Сходене процентът и за Испания, а в Румъния децата в риск от беднотия и обществено изключване са 41.5 на 100. Страните с най-нисък дял са надлежно Словения с 11%, Финландия с 13.2 и Чехия с 13.3 на 100.

Раждаемостта у нас понижава, сочи отчета на Национален статистически институт, който показа Магдалена Костова. През предходната година у нас са се родили с 2082 деца по-малко спрямо миналата.

17.1% от популацията у нас са деца на възраст до 17 години. Те са най-вече в областите Сливен, Бургас и Ямбол, а минимум - в Смолян, Видин и Габрово като момчетата са повече от девойките.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР