България е сред страните с най-ниска безопасност на железопътен превоз

...
България е сред страните с най-ниска безопасност на железопътен превоз
Коментари Харесай

България е сред страните с най-ниска безопасност на железопътен превоз в ЕС

България е измежду страните с най-ниска сигурност на железопътен транспорт в Европейски Съюз . Отстрани наподобява, че управляващите не престават да вършат взаимни отстъпки с условията.

Това съобщи пред БНР самостоятелният специалист към Европейската железопътна организация Петя Христова .
Наскоро трен на частна компания, пренасящ пропан-бутан, дерайлира в Пловдив. От компанията упрекнаха за случая неприятното положение на стоманения път.
 Товарен трен с пропанбутан дерайлира на гара Пловдив
Товарен трен с пропанбутан дерайлира на гара Пловдив

Няма потърпевши

Данните за това че равнището на сигурност на железопътния превоз в страната е ниско са учредени на техническото положение на инфраструктурата, положението на преносимия състав, обвързаността с другите типове превоз и редица други индикатори. По някои от индикаторите не можем да реализираме даже минималните условия на Европейската комисия , сподели Христова.

Тя добави, че в България жп инфраструктурата не е натоварена, защото крайните клиенти желаят експедитивност и сигурност в доставките, а скоростите са изкуствено понижени поради неприятното положение на релсите .

Липсата на предварителна защита е главната причина за железопътните произшествия, съгласно Петя Христова. Според нея липсва и финансов запас за образование на профилирани фрагменти в сферата .
 Локомотивът от Хитрино водил дерайлиралия трен в Пловдив
Локомотивът от Хитрино водил дерайлиралия трен в Пловдив

Влакът се е движил с 35 км/ч

" Контролът е последната мярка. По-важно е администрацията да спомага на НКЖИ и превозвачите да реализират европейските условия и по-високи равнища на сигурност ", съобщи Христова.

Тя е безапелационна, че сигурността е по-важна от контрола, който би трябвало да е крайната мярка. Отстрани видяно, в България се вършат доста взаимни отстъпки с сигурността на железопътния превоз - с личен състав, преносим състав, инфраструктура , сподели Христова.

По време на своята работа в българската администрация, Христова инициира основаване на Стратегия по транспорт на рискови товари, която остава неосъществена .

" Нямаше политическото виждане тази тактика да се осъществя. Работи се единствено и само по наредби - те не отразяват изцяло европейската политика . Преписват интернационалните правилници, само че не отразяват на процедура това, което може да оказва помощ на хората - няма написани процедури. Разчита се на опит, който не всеки път е достоверен за всеки тип транспорт ", счита специалистът.

Относно дерайлирането на товарен трен на Пловдив, ръководителят на парламентарната транспортна комисия Халил Летифов съобщи, че не могат по този начин да се транспортират рискови товари. " Трябва да се вземат съответните разрешителни, НКЖИ би трябвало да бъдат известени, Министерството на превоза, БДЖ . Превозът по закон се управлява. В съответния случай изчакваме да завърши следствието и ще желаяме цялата информация, с цел да проверим каква е била повода за това дерайлиране ", сподели Летифов.

" Като законодателство страната е задоволително прецизна. След като забележим мнението на проверяващите органи, ще проверим и къде са грешките . Явно е, че по редицата има неточности. В рамките на година-две има много произшествия. Ако казусът е в инфраструктурата, би трябвало страната да вземе съответните ограничения. Ако е в непълен надзор на частните превозвачи - това е доста притеснително ", добави Летифов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР