България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят

...
България е сред страните членки на Европейския съюз, които подкрепят
Коментари Харесай

България за доставката на 1 милион снаряда за Украйна

България е измежду страните членки на Европейския съюз, които поддържат доставката на 1 милион снаряда диаметър 155 за Украйна на обща стойност 1 милиард евро, оповестиха дипломатически източници, представени от БНР.
 
Текстът на съглашението е съвсем подготвен след вчерашната среща на посланиците на страните членки. От шведското председателство се надяват той да бъде утвърден на днешната среща на министрите на външните работи и на защитата в Брюксел.
 
Само някои страни не са съгласни, и то не с целия текст, а с избрани пасажи в него. Става дума най-много за въпроси като времевата рамка за производството на част от снарядите след поръчката.
 
България не разполага с муниции, които са натовския диаметър 155, само че на този стадий отхвърля да помогне публично с муниции от старите руски калибри, които се употребяват от армията ни и се създават от заводите у нас.
 
В същото време в този момент излиза наяве, че служебното държавно управление няма да пречи на европейския проект, който се съгласува от седмици.
 
Според първичната информация Европейски Съюз ще похарчи 1 милиарда евро за отчасти възобновяване на разноските на страните, които могат неотложно да дарят на Киев муниции от личните си ресурси. 
 
Второ, страните ще работят дружно за взаимното закупуване на нови муниции на стойност 1 милиарда евро, като концепцията е, че заедно могат да договорят по-големи контракти на по-ниска цена за численост.
ТЕМА преди 2 дни 7186 преди 3 дни 3935 преди 3 дни 4156
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР