България е сред предпочитаните страни в Европа от чуждестранните студенти.

...
България е сред предпочитаните страни в Европа от чуждестранните студенти.
Коментари Харесай

България е сред предпочитаните европейски страни от чуждестранните студенти

България е измежду желаните страни в Европа от задграничните студенти. Това откри изследване на платформата за просветителна информация „ Ерудера “, която е първата по рода си, настояща благодарение на изкуствен интелект.Тя е направила съпоставяне сред страните, които оферират гратис или налично обучение за задгранични студенти, включвайки и данни за междинната цена на живот.

Много университети по света оферират гратис обучение, въпреки да начисляват административни такси. Пример за това е Германия, в която образованието е гратис, а студентите заплащат такси в размер не повече от 250 евро на учебен срок.

Сред европейските страни, които оферират гратис следване за всички задгранични студенти или за такива от избрани националности, са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Германия, Исландия, Малта, Норвегия, Полша, Словения, Словакия и Швеция.

България се подрежда измежду европейски страни като Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Полша, Португалия и Румъния, в които цената на живота на задграничните студенти е най-приемлива. Това способства за избора им на висше обучение в тези страни.

Проучването на Ерудера демонстрира, че множеството европейски страни разрешават на чужденците да останат в страната, откакто са приключили висшето си обучение там, за интервал от няколко месеца до една година в търсене на професионална реализация.

България е известна измежду задграничните студенти, които търсят налични просветителни благоприятни условия в Европа. Данните им кореспондират с информацията от Национална карта на висшето обучение у нас. От нея излиза наяве, че се усилват чужденците, които учат висше обучение в България. През образователната 2021/2022 година техният брой е 16 525 души, което е 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 година делът им е бил двойно по-малък – 4,1%.
Според документа България е отличник в целия Европейски Съюз по дял на задграничните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите „ Медицина “ в страната са чужденци.
България предлага относително ниски такси за образование спрямо други известни измежду студентите дестинации в Европа. Така тя става прелъстителен избор за млади чужденци, които се стремят към ниски разноски, до момента в който следват университетските си цели. Таксите за студенти от Европейски Съюз варират от 300 евро до 1700 евро на година според от специалностите и просветителната степен. За жителите на страни отвън Европейски Съюз годишният разход за обучение е от 1750 евро до 3850 евро.

В допълнение към ниските семестриални такси, цената на живот в България е допустима за чужденците. Студентите в страната могат да живеят умерено с равностойността на 450-650 евро на месец. От Ерудера показват като значимо преимущество за избора на България като място за висше обучение от задграничните студенти опцията да се работи по време на следването. Те имат опция да работят по 20 часа седмично. Това им дава спомагателни благоприятни условия да се устоят, както и да натрупат опит. След дипломиране искащите задгранични студенти могат да аплайват за позволение за работа в страната. България предлага и виза за абитуриентите, които могат да останат още девет месеца след дипломирането си. Това може да е задоволително време за намиране на работа и за определяне в страната.
Според последни публични данни от ЮНЕСКО общо 24 794 български студенти учат в университети в чужбина.
Повечето млади българи избират да следват в европейски страни поради репутацията на университети и безплатното или нискобюджетно висше обучение.

Англия, Германия и Нидерландия са измежду най-популярните дестинации за българските студенти

Освен това всяка година забележителен брой български студенти отпътуват за чужбина в границите на висшето си обучение по стратегия „ Еразъм “.
Без подозрение Германия е водеща страна за висше обучение в чужбина за българските студенти поради неналичието на семестриални такси и наличната цена на живот.
Изследване на осведомителния портал Studying-in-Germany.org откри, че 69 на 100 от задграничните студенти избират да останат в Германия, откакто приключат образованието си.

В Германия чужденците не заплащат за висше обучение и това е мощен мотив за избора на страната от интернационалните студенти паралелно с отличната известност на немската просветителна система и с положителните кариерни благоприятни условия. Семестриалните такси в страната отпаднаха през 2014 година и от този момент са дължими единствено административни такси. Над 416 000 задгранични студенти се образоват в Германия, сочат данните на Ерудера. Чуждестранните студенти в Германия могат да работят на цялостно работно време 120 дни в годината или на ненапълно 240 дни по време на следването. След дипломиране те могат да получат позволение да останат в страната за 18 месеца в търсене на работа по специалността, в която са се обучавали.
В Нидерландия, която е желана от значително български младежи за висше обучение, 40 на 100 от първокурсниците са задгранични студенти.
Таксите за европейците в университетите там са 2300 евро, а за неевропейци – от 6000 евро до 15 000 евро. Средната цена на живота е 800-1200 евро месечно. Обучението във висшите учебни заведения там е известно с това, че е насочено към практиката, интерактивно и фокусирано върху студентите. Те имат опция да работят до 16 часа седмично, както и на цялостно работно време през лятото. След дипломиране имат право да останат до една година в страната в търсене на професионална реализация.

В прилежаща Румъния студентите от страни от Европейски Съюз заплащат 1000 евро годишни такси за образование, а жителите на страни отвън Европейски Съюз – 2000 евро. Средната цена на живота на чужденец-студент в страната е към 700 евро месечно. Чуждестранните студенти също като у нас имат право да работят до 20 часа седмично по време на следването си.

В Австрия европейските жители учат във висши учебни заведения гратис, а таксите за чужденци отвън Европейски Съюз са 762 евро на учебен срок. Средната цена на живот за студентите от други страни в страната е 900-1300 евро на месец. Това я прави една от най-бюджетните водещи просветителни дестинации в Европа. Студентите и в Австрия могат да работя по 20 часа седмично, без да аплайват за позволение за работа. След дипломирането си могат да останат с едногодишна виза в страната в търсене на професионална реализация.

Съседната ни Гърция също е желана от задграничните студенти. Тя също предлага гратис обучение. Изключение са някои магистърски стратегии за европейци и такси от 1500 евро до 9000 евро годишно за чужденци отвън Европейски Съюз. Месечна прехрана е 500-750 евро на месец, което наред с преимуществата на страната като туристическа дестинация я прави привлекателна за младежите от чужбина. Студентите могат да работят по 20 часа седмично по време на семестъра и по 40 часа седмично през ваканциите.

Източник: Антоанета Маркова/БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР