България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял

...
България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял
Коментари Харесай

Евростат изкара неприятна статистика за българите

България е измежду петте страни в Европейски Съюз с най-нисък дял на лица с краткотрайна претовареност, демонстрират данни от разбор на Евростат за трендовете на пазара в Европейския съюз за краткотрайно наемане на служащи през предходната година.

Страната ни е с дял едвам от 4% на краткотрайно заети лица на възраст 15-64 година през 2018 година, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 14%. Така съгласно данните на родната статистика у нас през предходната година е имало към 130 000 краткотрайно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били стопански дейни за посочения интервал. Най-висок дял от лицата на краткотрайна претовареност е регистриран във възрастовата група 25-55 година - близо 100 000 души.
Друг фактор, който дефинира краткотрайната претовареност, е степента на обучение - тук най-вече са били хората с главно или по-ниско обучение - 80 000, със приблизително - към 40 000 и с висше - близо 10 000.

Голяма част от краткотрайно наетите лица са били без специфична подготовка, с устременост към работническата специалност, както и ангажирани с фактора "сезонност ".

Факторът "сезонност " остава като един от определящите на пазара на труда , като единствено за последните няколко години се регистрира забележителен брой на работещи на краткотрайна претовареност, най-вече в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата индустрия, строителството и други Така да вземем за пример през 2016 година сезонно наети са били към 24 000 души, през 2017 година към 22 000, а през 2018 година - почти 25 000.

Според специалисти пазарът на фрагменти с недобра подготовка е доста ограничен , до момента в който се следи наклонност за търсене на експерти с висока подготовка - механически и инженерни фрагменти, лекари, медицински сестри, както и специалности, които изискват висока подготвеност.

Така да вземем за пример заетите у нас лица с висше обучение през м.г. са били малко над 1 милион души, до момента в който със приблизително обучение те са били към 1,8 млн. души, а с главно или по-ниско обучение - към 400 000 души, т.е. 2/3 от работещите българи са били със приблизително или ниско равнище на подготовка.

Близо всеки трети служащ в Испания през 2018 година е бил с контракт на краткотрайна претовареност (приблизително 28%), демонстрират данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с краткотрайна претовареност е регистриран в Полша - 24%, Португалия - 22%, Холандия - 21%, Хърватия - 19%, Италия - 18% и други

На противоположния полюс минимален дял на лица с краткотрайна претовареност е регистриран в Румъния - 1,1%, Литва (1,6%), Латвия (2,7%), Естония (3,5%) и България - 4%, демонстрират данните на Евростат. В Европейски Съюз като цяло делът на чиновниците на краткотрайна заетос т е по-висок измежду по-младите чиновници . За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43%, спрямо 12% за лицата на възраст от 25-54 година и към 7% за лицата на възраст от 55-64 година

Делът на дамите на възраст сред 15 и 64 години на краткотрайна претовареност в Европейски Съюз през 2018 година е бил 15%, спрямо 14% при мъжете. При съседите ни данните демонстрират, че най-голям дял краткотрайна претовареност е бил регистриран в Република Северна Македония - 15%, следват Сърбия - 14%, Турция - 12% и Гърция - 11%, (при данни на Румъния - % и България - от 4%), сочат данните на Евростат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР