България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на

...
България е сред петте европейски страни с най-ниски нива на
Коментари Харесай

България е сред страните с най-ниска запълненост на газохранилищата

България е измежду петте европейски страни с най-ниски равнища на запълненост на подземните газохранилища (ПГХ) - равнище на запълненост 61.74 %. Преди нас в класацията са Унгария - 62.52%, Австрия - 66.86 % и Румъния 73.5 %. Единствено Латвия е с по-ниско равнище на запълненост от нас - 49.7 %. Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Запасите от газ в европейските подземни газохранилища (ПГХ) през август са надхвърлили целевото равнище от 80% за идния отоплителен сезон. В същото време вносът на полутечен природен газ в Европа е понижен с 14% през предишния месец спрямо юли, само че въпреки всичко е достигнал рекордно високи стойности през август.


По данни на GIE през август европейските газови складове са нараснали размера си с 13 милиард куб. м., което е третият максимален размер за този месец от 2011 година насам. Изтеглянето на газ от хранилищата е най-ниското от 2017 година насам - едвам 0.85 милиарда куб. метра.

Към 31 август запасите за предпазване на газ в Европа са нарастнали до 80.35%, което е с 0.3 процентни пункта над междинната стойност за последните пет години към тази дата. В момента в тях се съхраняват към 86.5 милиарда куб. м. газ. По-рано страните членки на Европейски Съюз, се ангажираха да запълнят своите складове най-малко на 80 % до зимата на 2022-2023 година и на 90% за всички последващи зими.

Най-високи равнища на запълване на хранилищата се следят в Португалия – 100% и Полша - 99.3 %. Сред водачите също са Франция - 91.89%, Швеция - 90.8% и Дания - 94.62 %.

Капацитетът на хранилищата се запълва с високи темпове, основно заради закупуването на полутечен природен газ на сегашните свръхвисоки цени на фона на намаляващите доставки от Русия.

През юни междинната цена на газа в Европа е била към 240 $ за 1000 куб. м., през юли - към 850, а през август - към този момент 215 $ за 1000 куб. метра. В пика си цената на газа доближи 3541 $ за първи път от началото на март, с което се приближи до исторически връх - на 7 март 2022 година борсовата цена е била съвсем 3900 $.

Ново краткосрочно прекъсване на " Северен поток " обаче ще усили усложненията на Европа през септември - доставките на газ са изцяло прекратени от нощта на 31 август до нощта на 3 септември заради ремонт на единствения останал компресорен блок, който към момента е в употреба.

След привършване на работата и техническо неутрализиране на оборудването преносът на газ ще бъде възобновен до 33 милиона кубически метра дневно.

Борислава Кирилова

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР