България е сред първите държави в света по брой болнични

...
България е сред първите държави в света по брой болнични
Коментари Харесай

Проф. Вълчев: България е от първите в света по брой болнични легла на глава от населението

България е измежду първите страни в света по брой болнични кревати на глава от популацията.

Това разяснява пред БНР проф. Даниел Вълчев, който показа резултатите от Здравен барометър – система от справедливи знаци, отчитащи разнообразни аспекти на системата на опазването на здравето.

Това е гражданска самодейност за от време на време наблюдаване, разбор и оценка на положението, развиването и успеваемостта на системата на опазване на здравето в България.

България има, може би, най-големият брой или е от първите по болнични кревати на глава от популацията. Държави като Дания и Франция имат към 2-3 пъти по-малко болнични кревати на човек. В Швеция имат 4 пъти по-малко кревати, а живеят в здраве 10 години повече. Още нещо – над 2/3 от ресурса в здравната система се употребява за диагностициране на към този момент получени болести и на тяхното лекуване. В по-напреднали страни съществена част от средствата отиват за профилактика “, уточни проф. Вълчев.

По думите му българската система на опазване на здравето е конструирана на правилото – повече болнични кревати за разпределяне на средства по скъпи пътеки.

„ Ако си шеф на болница и искаш твоята болница да е в положително финансово положение, би трябвало да осигуриш заплатите на хората и да плащаш на положителни експерти, ти би трябвало да откриваш оптимално доста заболели и да ги пускаш по оптимално скъпи пътеки. Това не е логиката на опазването на здравето “, изясни Вълчев.
Лекарите също не са задоволени, акцентира той.
По думите му задоволително студенти приключват за медицински сестри и акушерки. Проблемът е, че те би трябвало да работят на заплати под междинните за страната. Затова те си търсят работа на друго място или отпътуват за чужбина, означи той.

Проф. Вълчев счита, че Здравният барометър може да бъде средство за напън върху институциите. Нашата цел е да изсветлим системата, с цел да стартира да се оказва прочут напън, изясни той.

Като любопитен факт Даниел Вълчев уточни, че през последните 15 години 40% от противозаконните подзаконови нормативни актове, които Върховен административен съд е отменил като незаконни, са издадени от министъра на опазването на здравето.

Инициативата ще се организира 3 пъти годишно – тогава ще даваме справедливи знаци за положението системата, сподели Даниел Вълчев и се надява в края на годината да могат да показват финансовата рамка на опазването на здравето.

Публичният запас за опазване на здравето много се усилват, въпросът е дали и при качеството е по този начин, сподели той.
Близо 40 на 100 от оповестените за незаконосъобразни подзаконови актове
в интервала 2007-2022 година са издадени от министъра на опазването на здравето, демонстрират още данните от проучването.

В интервала 2010 – 2022 година министърът на опазването на здравето е издал 601 подзаконови нормативни актове, като единствено министърът на земеделието е издал повече.

Законът за здравето годишно се трансформира по пет пъти, по пет пъти на година се трансформират текстове и в Националния рамков контракт, сподели още проф. Вълчев.

Правната рамка в опазването на здравето не се отличава доста от правната рамка на другите области, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.
Над 60 на 100 от разноските в опазването на здравето отиват за диагностика и лекуване,
броят на болничните кревати са повече от тези в Швеция, а живеем 10 години по-малко от шведите, означи още проф. Вълчев.

„ Здравен барометър “ ще бъде представян три пъти годишно за да се очертаят трендовете в развиването на системата посредством разбор на главните количествени индикатори и с цел да се направи дълбочинен, първокласен разбор на значими въпроси на здравната политика.

Във форума вземат участие представители на Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Националния център по публично здраве и разбори, на разнообразни лечебни заведения.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР