България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни

...
България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни
Коментари Харесай

България е в топ три по достъп до отворени фирмени данни в Европа

България е измежду водачите по достъп до отворените фирмени данни в Европа. Това излиза наяве от Индекса за отворени фирмени данни (Open Company Data Index), който е основан на информация от най-голямата отворена база в света OpenCorporates.

Страната ни се подрежда на трета позиция по този индикатор след Дания и Англия.

Този резултат е реализиран след огромната интеграция на данните от Търговския указател на България. Той беше осъществен с помощ от българската компания за семантичен програмен продукт " Онтотекст " АД, част от групата на " Сирма Груп Холдинг " АД, оповестиха от компанията.

Така сега страната ни се показва доста добре във връзка с данните, налични за свободно търсене, свободен достъп и отворено лицензиране.

OpenCorporates вкара България като пълномощия напълно скоро, добавяйки към 970 000 нови сдружения към своята отворена база с над 140 милиона компании от целия свят.

В резултат в този момент интернационалната база включва целия български Търговски указател, наличен като отворени XML файлове под обществения лиценз CC-0. Проектът е осъществен с експертизата на " Онтотекст " в областта на обвързваните отворени данни (т.нар. Linked Open Data – LOD).

Освен това българското сдружение е подкрепило екипа на OpenCorporates в по-доброто схващане за Търговския указател – една сложна задача както от техническа, по този начин и от правна позиция. Сред главните провокации в това отношение са били разбирането на схемата, както и интерпретирането на данните, в това число ръчното прекачване на тези, които са на кирилица.

" Онтотекст " взе участие и в редица други значими обществени планове в областта на отворените и обвързваните данни. Такъв е да вземем за пример европейският план euBusinessGraph, в границите на който се създава платформа за консолидиране, хармонизиране и издание на подробни данни за европейските компании.

Преди към година българското сдружение поддържа и провелия се през 2017 година в София Datathon, в който една от дилемите пред тимовете беше наречена „ Да хакнем Търговския указател на България “ и имаше за цел създаване на новаторски решения за повишение успеваемостта на регистъра.

" Сирма Груп Холдинг " АД е холдингова компания с над 25 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. Нейни клиенти са интернационалните компании, измежду които BBC, FT, Press Association, Bloomberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британският музей, Heidelberg, Canon, Bank of America и други

През 2015 година сдружението направи сполучливо IPO на Българската фондова борса. През 2017 година акциите на сдружението бяха включени в показателя SOFIX на БФБ-София, а от април 2018 се търгуват в премиум сегмента.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР