България е сред е държавите в Европа с най-малко случаи

...
България е сред е държавите в Европа с най-малко случаи
Коментари Харесай

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

България е измежду е страните в Европа с минимум случаи на измами през Revolut - страната ни се подрежда на 29 място, сочат данните от първия Доклад за финансовите закононарушения и сигурността на потребителите на компанията.

Само за предходната година спецалистите на компанията са съумели да предовратят измами за 475 млн. английски лири с помощта на логаритми, основани на изкуствен интелект, биометрични принадлежности и ограничения за киберсигурност.

" С нашата усъвършенствана система за засичане на измами и уговорката ни към нововъведения, ние поддържаме клиентите си да пазят своите финанси и да направляват с убеденост в цифровия свят, " споделя Уди Малуф, шеф на отдел " Финансови закононарушения " в Revolut.

Измамите, свързани с подправени разгласи за работа, са се нараснали фрапантно през миналата година. Макар че съставляват единствено 1% от всички измами, разказани в отчета, те са нарастнали с 1200% през предходната година, а главният им таргет са младежи, търсещи работа.

Схемата е относително елементарна: разгласяват се подправени разгласи или жертвите получават известие в приложение за чат, че са подобаващи за дадена работа, а в процеса на кандидатстване от тях се изисква заплащане, маскирано като такса за образование, административни разноски или за пазаруване на служебна техника - телефон или преносим компютър.

Малък брой - също 1% от общите случаи - е физическата кражба на карти, само че загубите за потребителите са много съществени - 39%, сочи още отчетът.

Най-разпространени остават типичен измами с карта, като фишинг офанзивите, които съставляват към 98% от всички случаи. Затова експертите предлагат да сме изключително деликатни, когато вкарваме ключова дума или други чувствителни данни в телефона си.

Измамите с покупки остават най-популярният тип измами във всички страни. Такива са 63% от всички докладвани измами през 2023 година, само че като стойност на загубите са по-малки - към 15%.

От Revolut дават и съответни препоръки, по какъв начин да бъдат избегнати измамите с покупки:
Пазарувайте от реномирани и надеждни търговци и проверявайте онлайн отзивите - същинските и надеждни продавачи ще имат положителни мнения като цяло, а не композиция от неприятни или никакви мнения.Задавайте въпроси и бъдете деликатни, в случай че продавачът заобикаля да споделя информация или ви притиска да правите бързи заплащания.Избирайте безвреден метод на заплащане (като виртуалните карти за еднократна приложимост на Revolut) – постоянно използвайте дебитна или кредитна карта.Никога не игнорирайте предизвестията на Revolut в приложението, изключително в случай че продавачът ви притиска да извършите заплащането бързо.Проверявайте достоверността на уеб страницата, не следвайте връзки в непоискани имейли или текстови известия.Помнете: в случай че нещо наподобява прекомерно добре, с цел да е истина, най-вероятно не е.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР