България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-висок

...
България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-висок
Коментари Харесай

Сред лидерите сме по брой отпаднали от училище

България е измежду страните от Европейския съюз (ЕС) с най-голям дял на напусналите просветителната система младежи през 2019 година, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат.

Общо за страната напусналите обучение и образование младежи до 24 години доближава 13,9% през предходната година по отношение на 10,2% приблизително за Европейски Съюз. На годишна база този дял у нас се усилва с повече от 1 пр.п. от 12,7% през 2018 година

Най-нисък е бил делът на напусналите просветителната система младежи в България през 2011 година – 11,8%, сочат още данните.

Лидер е Испания със 17,3% приблизително, следвана от Малта с 16,5% приблизително за страната и Румъния с 15,3%.

В рамките на България най-голям е делът на отпадналите от учебно заведение и образование в Югоизточния район – 27,2% през 2019 година по отношение на 22,6% през 2018 година Това е и най-голям дял от районите в Европейски Съюз. Единствено испанските анклави Сеута и Мелиля се доближават – с по съвсем 25% отпаднали, както и в Южна Испания, Сицилия и още няколко района в Румъния и Източна Европа с по към 20%. По-висок дял е регистриран в някои райони на Турция, която е отвън Европейски Съюз.

Следва Северозападният район на страната – най-бедният район в Европейски Съюз, като доближава 22,9% през 2019 година по отношение на 19,8% през 2018 година, написа Investor.bg.

В Северна и Югоизточна България делът на отпадналите от системата възпитаници доближава 19,8% по отношение на 17,8% година по-рано. В Североизточна България е 18,7% през предходната година по отношение на 16,5% година по-рано, в Южен Централен регион доближава 16,3% по отношение на 15,8% година по-рано.

Най-нисък в границите на България е делът на отпадналите от обучение и образование в Югозападния район, в който попада и София – 5,6% през 2019 година по отношение на 4,7% през 2018 година В Северен Централен регион този дял доближава 7,5%, като Евростат отбелязва особено, че данните не са надеждни.

От данните излиза наяве, че Европейски Съюз евентуално за малко няма да извърши задачата си да понижи каузи на отпадащите от просветителната система и образование под 10% до 2020 година, заложена в тактиката " Европа 2020 ".

Сред районите на Европейски Съюз най-нисък е делът на прибързано напусналите обучение и образование в крайбрежния район на Хърватия – 1,7%. В още 3 района не повече от 1 от 50 младежи напуща прибързано просветителната система - столичните райони на Чехия и Литва и гръцката област Централна Македония.

Въпреки че делът на прибързано напусналите обучение и образование е относително невисок в западните страни членки на Европейски Съюз, техните някогашни индустриални центрове постоянно регистрират по-висок дял, да вземем за пример Провинция Лиеж (Белгия) или Па дьо Кале (Франция).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР