„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и

...
„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и
Коментари Харесай

Министър Иванов: България е ангажирана за устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план

„ България е мощно ангажирана с постигането на стабилно риболовство и аквакултури в дълготраен проект “. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов след среща с генералния шеф на Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “ на Европейска комисия Чарлина Вичева, която е на посещаване в София по покана на Министерство на земеделието.

„ Съвместните ни дейности на равнище Европейски Съюз са причина за справяне с компликациите и за реализиране на задачите на Общата политика в региона на рибарството в Черно море “, сподели министърът на земеделието.

Той уточни, че вследствие на положените старания за ръководство на ресурсите, в това число и за реализиране на задачите на Общата политика в региона на рибарството, се следи осезателен прогрес при ръководството на риболова и развиването на аквакултурите в Черно море.

„ Потвърдих, че България ще продължи с фокусираните си дейности за осъществяване на общите цели, залегнали в новата Стратегия на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море и поетите политически задължения за резистентност на рибарството “, сподели още министър Иван Иванов.

Земеделският министър уточни, че българският рибарски флот, опериращ в Черно море, се състои от над 1 800 риболовни кораба, от които преобладаващата част правят дребномащабен крайбрежен лов на риба, реализирайки близо една четвърт от общия улов на Република България в Черно море. „ Всички вие сте наясно какъв брой доста значат риболовът и аквакултурите за стопанската система и стабилността на крайбрежните райони, и какъв брой мощно подвластни са те от тези действия “, сподели земеделският министър.

Той напомни, че през последните две години бранш Рибарство бе мощно обиден разследване на пандемията от Covid-19.

„ Всички признаци за възстановяване положението на бранша през актуалната година бяха заличени, вследствие на протичащото се в Украйна. Усложнената обстановка в Черно море продължава да оказва извънредно неподходящо директно и индиректно влияние върху активността и естественото действие на българските оператори. Силната ни угриженост за бъдещето на бранша обуслови и настояването ни до Европейската комисия, отправено на 15 март, за незабавно подпомагане във връзка с оказването на изключителна поддръжка за бранш Рибарство. В тази връзка желая да изразя дълбоката си признателност към госпожа Вичева за навременната реакция и поетата самодейност за промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и риболовство. С тези промени България ще може да отговори по съответен метод на проблемите, свързани с активността на бранша в Черно море “, сподели министърът.

Той добави, че България неотдавна насочи до Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “ искане за прекачване на неусвоеното през 2021 година количество квота за калкан към риболовните благоприятни условия за улов на този тип за 2023 година, както и опазване през идната година на равнищата на общ позволен улов на калкан.

Чарлина Вичева: Уверена съм, че нашето ползотворно съдействие ще продължи и в бъдеще

От своя страна Чарлина Вичева съобщи поддръжката на Европейската комисия за това искане на България, като добави, че на страната ще бъде оказано подпомагане по този въпрос на идните срещи на Генералната комисия по риболовство за Средиземно море и Черно море.

Тя сподели още, че вследствие на устойчивото многогодишно ръководство на рибните запаси и системата за ръководство, в която вземат участие България, Румъния и Турция, е преодолян трендът за намаляваща биомаса при калкана и в този момент имаме наклонност към нарастване.

„ Работим дружно и съм извънредно удовлетворена от отзивчивостта на българската страна във връзка с нашите рекомендации и взаимната работа с останалите страни от района “, добави генералният шеф на Генерална дирекция „ Морско дело и риболовство “ на Европейска комисия.

„ Уверен съм, че нашето ползотворно съдействие ще продължи и в бъдеще, допринасяйки за постигането на още по-добри резултати в общите ни старания за устойчива употреба на рибните ресурси в Черно море и за конкурентоспособен бранш. Уверен съм, че в тези сложни за черноморския район времена с обединени старания ще спомогнем за справяне с провокациите и да смекчим отрицателните последствия за бранша, разследване от зародилите рецесии “, сподели министър Иван Иванов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР