България е с третата по големина инфлация в рамките на

...
България е с третата по големина инфлация в рамките на
Коментари Харесай

Инфлацията в България е третата по големина в ЕС за септември

България е с третата по величина инфлация в границите на Европейския съюз след тази в Румъния и Унгария. Това излиза наяве от последните данни на Евростат, написа investor.bg.

Най-висок растеж на потребителските цени е измерен в Румъния - 4,7%, следвана от Унгария с 3,7% и България с 3,6%. Веднага по-късно е Естония с 3,5% и Латвия с 3,3%.

Най-ниска инфлация е измерена в Дания - 0,5%, Гърция - 1,1%, и Ирландия - 1,2%.

Инфлацията в Бъглария се забавя нищожно по отношение на равнището от 3,7%, регистрирано през юли тази година. За съпоставяне обаче през септември 2017. годишната инфлация у нас бе едвам 1,3%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през септември е стигнала 2,2%, оставяйки без смяна по отношение на предходния месец. За същия интервал на предходната година обаче тя е била малко по-ниска - 1,8%.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там леко се форсира - до 2,1% през септември от 2,0% през август. За съпоставяне, година по-рано инфлацията е била много по-ниска - 1,5%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в девет страни членки, останала е без смяна в четири и се е ускорила в 14.

Най-голямо възходящо въздействие върху инфлацията в еврозоната са имали цените на силата (+0,90 пр.п.), следвани от услугите (0,57 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите произведения (0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални артикули (0,08 пр.п.).

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР