България е реализирала износ през 2022 г. за $50,25 млрд.,

...
България е реализирала износ през 2022 г. за $50,25 млрд.,
Коментари Харесай

България е изнесла два пъти повече горива и оръжие за година

България е осъществила експорт през 2022 година за $50,25 милиарда, което е с 21% повече от предната година – $41,9 милиарда

Първенец по растеж на износа са енергоносителите – горива и електрическа енергия. Стойността на изнесените общо горива и електрическа енергия е за $6.1 милиарда при $2.3 милиарда година по-рано.

На челни места в експортната ни листа се подреждат също изделията от електротехниката и електрониката, мед и медни произведения, машини и апарати. Тези четири групи артикули (заедно с енергоносителите) образуват над 1/3 от българския експорт.

Това демонстрира разбор на Българска стопанска камара, направен на база на данните на International Trade Centre ITC Geneva за 233 страни, предава „ Сега “.

От разбора са изключени доставките на артикули за защитата, защото България третира тази информация като конфиденциална и не подава информация. На база огледални данни обаче е видно, че през 2022 година България е изнесла артикули за защитата минимум за $1,5 милиарда

Реалният експорт е по-голям, тъй като редица страни, които са пазар за българска специфична продукция, също не дават данни за търговията си с оръжейна продукция, показват от БСК. И напомнят, че износът на специфична продукция за 2021 година се прави оценка на $650 млн.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР