България е предложила да приеме още непълнолетни мигранти от гръцкия

...
България е предложила да приеме още непълнолетни мигранти от гръцкия
Коментари Харесай

България е предложила да приеме още мигранти от Лесбос

България е предложила да одобри още малолетни мигранти от гръцкия остров Лесбос. Това излиза наяве от публично известие на българското Министерство на вътрешните работи за посещаване на вътрешният министър Христо Терзийски в Атина. Той е бил там по покана на различния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос.

" Гръцката страна приветства решението на България да одобри 20 малолетни в допълнение към останалите 50, за които към този момент е изпратила поръчка ",  На 11 септември държавната пресслужба разгласи, че България е предложила на Гърция да одобри 20 деца от изгорелия мигрантски лагер " Мория " на остров Лесбос, които се намират там без родителите си. Общо 400 непридружени деца са измежду близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без заслон, откакто пожар изпепели приемателния център, прибавиха тогава от държавното управление. Сега излиза наяве, че сме предложили още в началото да се приемат 50 индивида. По това време бе оповестено, че Бойко Борисов разпоредил на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да подхващат нужните действия пред гръцката страна, както и че МВнР е уведомило с нота за желанието си и посолството на Република Гърция в София. Очевидно настоящето посещаване е било и по тематиката с мигрантите.

От известието на Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че откакто е получил признателност, министър Терзийски пък изразил своята благодарност за доказаната поддръжка от страна на Гърция за приемането на България в Шенген. По време на своята аудиенция той провел среща и с  министъра за отбрана на жителя Михалис Хрисохоидис.  На диалозите участвал и посланикът на България в Гърция  Валентин Порязов.  
Според формалната информация при срещите било обсъдено сътрудничеството по въпросите на миграцията от двустранна и районна вероятност и обмениха отзиви по предлагането на ЕК за новия Пакт по миграция и леговище. 
Страните се увериха, че споделят сходни позиции по главните аспекти на Пакта по миграция и леговище. Подчертано бе, че в него няма баланс сред солидарността, която страните членки би трябвало да дават и отговорността  на страните на първа линия, като България и Гърция. Министрите се  споразумяха да положат старания за превъзмогването на тази липса на баланс в границите на идните договаряния и да отстояват обща позиция
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР