България е поставила началото на научните си походи до Антарктида

...
България е поставила началото на научните си походи до Антарктида
Коментари Харесай

Наша гордост: Единствени от Балканите имаме база на Антаркти...

България е сложила началото на научните си походи до Антарктида преди 35 години, когато в полярния летен сезон на 1987-1988 шестима български учени стават част от планове с Британското антарктическо сдружение и Съветския институт за антарктическо и полярно изследване. Българската стратегия тогава била ориентирана към научна разработка и организация на логистиката, като точно през този антарктически сезон е издигнат Българският подслон на остров Ливингстън, Южни Шетландски о-ви, в Североизточната част на Южния Залив, съобщи БНР.

Днес България е единствената страна от Балканския полуостров, която има база на Антарктида и там се работи всяка година. В покрайнините въз основата ни се намират още 7-8 проучвателен центъра на други страни. В съседство до българските учени са сътрудниците им от Испания, Русия, Уругвай, Аржентина, Китай и други. 

“Първата българска изследователска експедиция идва на Антарктида напролет на 1988 година и слага началото на поредни научни проучвания върху него. Това са най-екстремните условия, в които човек може да бъде подложен на планетата ” – споделя проф. Христо Пимпирев – геолог, дълготраен началник на полярните ни експедиции и ръководител на Българския антарктически институт. 

Температурите на Южния полюс са като тези на Марс, все едно си на друга планета. Там най-ниската измерена стойност е минус 89 градуса, само че през полярното лято нормално тя е от минус 15 до минус 38 градуса.

Проф. Христо Пимпирев ще управлява и тазгодишната антарктическа експедиция до Ледения континент, като участниците в нея получиха на публична гала националния байрак от президента Румен Радев. За първи път тази година към Ледения континент ще отпътува и български боен научно-изследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Ние ще потвърдим, че сме морска нация, че можем да вършим и просвета в Световния океан ", сподели проф. Пимпирев.

" Така ние ставаме морска нация с това епохално корабоплаване. Аз съм благополучен, че ни оказаха подпомагане нашите съседи по база – испанците, които пристигнаха тук и споделиха, че корабът ни е извънредно добре квалифициран. Българските държавни управления, по време на промяна на по няколко месеца на служебни и постоянни кабинети, въпреки всичко схванаха, че това е значимо за българската просвета, за българската външна политика. Така ние влизаме в европейската научна флота на Европейски Съюз. Дори мен към този момент отвред ме търсят за научни планове, които ще се проведат на нашия транспортен съд в скоро време. Държавата ни отпусна пари и за гориво и доста сме признателни, че българските държавни управления имат визия за бъдещото. А остарелият ни транспортен съд " Академик " към този момент не е кадърен и отива за скрап. "

Освен средства за гориво, за нашия боен научно-изследователски транспортен съд са обезпечени средства и за закупуване на особено съоръжение, за което е оповестена социална поръчка и сега тече неговото преоборудване. Ако всичко върви по проект, корабът " Св. св. Кирил и Методий " ще отплава към средата на декември с екипаж от 21 военнослужещи, в това число един боен доктор. " Работим за това, България да има въздействие на Ледения континент след 2-3 генерации ", разясни капитан Николай Данаилов пред БНР. А флотилен адмирал проф. доктор Боян Медникаров даде уточнения по отношение на работата по подготовка на плавателния съд: 

“Става въпрос за спомагателен корабен генератор, който да помогне за спестовност на гориво и сила, както и спомагателна система за освежаване на вода, тъй като последно този транспортен съд е трябвало да работи в изискванията на Черно море, покрай своя пункт за базиране и не е било проблем за него да се доставя с прясна вода. Сега, с помощта на Параходство “Български морски флот “, успяхме да се снабдим с такава система за освежаване на вода. Ще му бъде инсталирано и радио-навигационно съоръжение, което в следствие беше закупено. Има задания, свързани и с подготовката на екипажа, след което ще има 3-4 плавания, които към този момент показват готовността на кораба да извършва задания в намерено море. Тези инспекции ще се създадат тук, в Черно море. Планирана е процедура и на курсанти от учебното заведение във Варна, които да плават от нашето пристанище до Картахена, в Испания, с цел да усъвършенстват своите умения в действителни условия. “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР