България е посочена като главен износител на оръжия за военни

...
България е посочена като главен износител на оръжия за военни
Коментари Харесай

Международен доклад: България е главен износител на оръжия за военни конфликти в Близкия изток

България е посочена като основен експортьор на оръжия за военни спорове в Близкия изток и в Африка в оповестен през днешния ден отчет на холандския Транснационален институт.

Става дума за споровете в Ирак и в Демократична република Конго. Доставките са осъществени през първото десетилетие на този век и като производители на оръжията отчетът показва държавните Вазовски машиностроителни фабрики, " Кинтекс " и " Арсенал ". " Кинтекс " е сдружение за търговия с оръжие. Транснационалният институт отбелязва, че износът на тези оръжия е бил легален и купувачите в Съединени американски щати и в Саудитска Арабия са издали на българските снабдители свидетелства за краен консуматор, които значат, че системите и боеприпасите не би трябвало да попаднат в нежелани ръце. Но тъкмо това се е случило, тъй като въпросните оръжия са открити у групировката Ислямска страна в Ирак. Доставките за въоръжените сили на ДРК са били директни, казусът с тях е, че са траяли и откакто част от получателите са попаднали под европейски наказания, се споделя в отчета.

Иракските държавни сили са намерили дула от 73-милиметрови противотанкови ракети 9 М 111, произвеждане на ВМЗ и (според доклада) и на " Кинтекс " по време на борбата с Ислямска страна за гр. Рамади, която се водѝ от 25 ноември 2015 година до 9 февруари 2016 година и край гр. Мосул през 2017 година, се показва в отчета. Според него тези оръжия са попаднали в ръцете на джихадистите през провалена и прекъсната американска стратегия за 500 милиона $, чиято цел е била да бъде основана петхилядна бунтовническа войска, която да се бие против Ислямска страна.
 Работници от цех „ Арсенал “ упрекнати в нелегално произвеждане на оръжия Работници от цех „ Арсенал “ упрекнати в нелегално произвеждане на оръжия
Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност пет лица, измежду които двама служащи в оръжейния цех „ Арсенал...

България и Румъния са произвели надлежно 28 на 100 и 42 на 100 от документираните вносни оръжия в Ирак и Сирия, написа в отчета. Близо 90 на 100 от българските 73-мм противотанкови ракети са били създадени през 2010 и през 2011 година, т.е. през годината на експлоадиране на сирийската революция. Почти всички румънски ракети от същия тип са били създадени през 2014 година

В ДРК България е изнесла шест 152-милиметрови гаубици, 860 леки картечници и 300 ръчни подцевни гранатомета през 2013 година и още шест 152-милиметрови гаубици през 2015 година През 2017 година България е изнесла 920 автомата и 114 леки картечници за Сърбия, която след това ги е реекспортирала в ДРК, се споделя в отчета. Той отбелязва, че това става, до момента в който през декември 2016 година и май 2017 година Европейски Съюз е наложил наказания на 14 физически лица, представители на конгоанските управляващи за " възпрепятстване на изборния развой и свързани нарушавания на човешките права ".

Главната тематика на отчета е ролята на оръжейната търговия за прогонването на цивилни от местата на спорове и превръщането им в бежанци. До края на 2020 година 82,4 милиона души по света са били принудени със мощ да изоставен домовете си, като 48 милиона са били вътрешно изселени, а 34,4 милиона са избягали от родните си страни.

България, Румъния и Сърбия не са единствените страни, които Транснационалният институт сочи като виновни за този развой посредством оръжейната си търговия. В отчета са посочени снабдители от Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Турция и споровете в Сирия, Либия, Нагорни Карабах. По-конкретно назованите компании са: Airbus (Франция-Германия), BAE Systems (Обединеното кралство), Baykar Makina (Tурция), EDO MBM (Обединеното кралство), Intermarine (Италия), Leonardo (Италия), Roketsan (Турция), SB Aerospatiale (Франция), TDW (Германия), Turkish Aerospace Industry (Tурция).

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР