България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма

...
България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с Петро Порошенко

България е получила уверението, че българската общественост в Украйна няма да бъде наранена от измененията в законодателството, които лимитират проучването на майчин език след пети клас в учебно заведение, предава БНР. Това е оповестил президентът Румен Радев след среща с сътрудника си от Украйна Петро Порошенко.
В Ню Йорк президентът съобщи, че украинският президент е поел персонално ангажимент към българското малцинство: Разбрахме се изрично, че няма да има никакви спомагателни ограничавания за проучване на български език в учебните заведения.
Двамата водачи са дискутирали и концепцията скоро в България да дойде украинският министър на образованието, с който да се посочи по какъв начин по-добре да бъдат предпазени българските ползи.
Акцент на двустранната среща е било и украинското Постановление 449, което визира България, Ирландия и Кипър. Наредбата е протекционна мярка, която слага бизнесите в тези три страни в неподходящо състояние при някои покупко-продажби.
Радев и Порошенко не са дискутирали въпроса за глобите против Русия.
Днес президентът Радев ще изнесе речта си пред Общия спор на 72-рата Генерална асамблея на Организация на обединените нации. Изказването му е планувано за 19 часа българско време.
В Ню Йорк президентът Радев организира срещи и с краля на Йордания Абдула Втори и президента на Иран Хасан Рохани, с които е обсъждал обстановката със сигурността в региона на Близкия Изток и разширението на енергийната инфраструктура, свързваща Европа с Азия, както и процеса на енергийна диверсификация за България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР