България е получила отказ на искането си за удължаване на

...
България е получила отказ на искането си за удължаване на
Коментари Харесай

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

България е получила отвод на настояването си за удължение на периода на офертата за Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския сектор на газовата връзка България - Гърция.

За страдание получихме отвод и - до 19 август би трябвало да посочим терминал за доставка на полутечен газ, изясни той.

Христов добави, че е провел диалог с турския зам.-министър на енергетиката, който е поел ангажимент да ревизира преди приключването на този период дали при тях има свободни терминали.

" Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които би трябвало да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за идната година. За тези три, които би трябвало да дойдат през актуалната година, няма обезпечени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме предложения от компании, които имат слотове в Гърция, само че тук идва и въпросът с цената. На нас не ни би трябвало газ, който никой не може да заплати ", уточни той.
 Пристигна първият танкер с полутечен газ от Съединени американски щати
Пристигна първият танкер с полутечен газ от Съединени американски щати

Танкерът се разтоварва на терминал отвън страната

Христов добави, че " Булгаргаз " е оповестил търгове за газ, доставен по тръбопроводи, с цел да достави нужните количества за септември и изрази убеденост, че може да бъде обезпечен и за октомври. Според него обаче " Булгаргаз " е трябвало да огледа на нещата много по гъвкаво , с цел да не се стига до обстановка за дейности в последния миг.

По отношение на министърът изрази убеденост, че газ по нея ще потече на 1 октомври.

Той уточни, че " Ай Си Джи Би " и " Авакс " са показали чернова на график за довеждане докрай на всички действия по въвеждането в употреба на интерконектора и добави, че до края на деня той ще бъде импортиран публично в Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване. По думи на министъра отсега нататък въпросният график ще служи за насочна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по осъществяването.
 Политическа партия: Напът е да се провали офертата за седемте танкера
Политическа партия: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

Бившите ръководещи очаквали повече от спешния щаб на кабинета

Наши специалисти ще подкрепят с всичко належащо, с цел да може този план да бъде приключен до 1 октомври, увери той.

Христов предизвести, че даже най-малкото отклоняване от този график би довело до закъснение на плана след 1 октомври , а това би нанесло огромни финансови вреди за страната.

" Графикът е извънредно упорит, би трябвало да се води оптимално мобилизирано, с цел да може да се реализира . Реалистично е, само че е на сериозния път " , изясни той и добави, че при закъснение даже с няколко дни газ ще потече едвам през ноември.
 Газовата връзка е подготвена, работи се по съпътстващи неща, прецизират от ICGB
Газовата връзка е подготвена, работи се по съпътстващи неща, прецизират от ICGB

Внесено е и обновения проект за довършителните работи

От друга страна, министърът посочи, че даже работата по плана да завърши по-рано, няма газ да потече преди 1 октомври поради договорености, направени от предходното държавно управление.

Той акцентира, че най-важно е да се довърши така наречен SKADA - системата за електронно ръководство на газопровода. По негови думи сега тя е в тестови режим, като е контрактувано експертна компания да извърши цялостен надзор до 14 септември.

Министърът разясни, че сега в системата има газ за тестване дали тя устоя на налягане, т.е. тя не работи като газопровод, а като цистерна - следи се къде има приключване.

Христов съобщи, че друга значима точка от графика е внасянето на цялата документи за приемането на Акт 15 и 16, което се чака да стане в средата на септември.
 Шефът на
Шефът на " Булгаргаз " твърди, че ще има газ до края на годината

Не толкоз положителната вест е, че синьото гориво ще е скъпо, сподели Иван Топчийски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР