България е подпомогнала 18 страни през 2020 г. по линия

...
България е подпомогнала 18 страни през 2020 г. по линия
Коментари Харесай

През 2020 г. България е подпомогнала 18 страни с над 5,5 млн. лв., най-голямата помощ е за Северна Македония

България е подкрепила 18 страни през 2020 година по линия на формалната помощ за развиване с над 5,5 млн. лева С част от средствата до октомври са били дофинансирани двустранни планове и интернационалните организации, а други са били дарени под формата на филантропична помощ, оповестиха от Министерство на външните работи.

Значителен дял от помощта е разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата района са финансирани общо 60 плана за развиване на образованието, науката, културата, обществената интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дълготраен външнополитически приоритет - евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма поддръжка страната ни е оказала на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни плана на стойност 897 790 лева Благодарение на един от тях е актуализирана постройката на приблизително общинско учебно заведение „ Георги Наумов” – Битоля “.

Страната ни е подкрепила безплатно и планове в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират действия, свързани със опазване на здравето, обучение и инфраструктура.

Най-мащабният утвърден план, финансиран с формалната помощ за развиване, е в Албания. Над 1,1 млн. лева са предопределени за създаване на асфалтов път сред град Билищ и село Върник с адресат - Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския район България е дарила над половин милион лв.. Парите са разпределени за планове на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подкрепена с общо 205 645 лева Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по план за даване на ИТ съоръжение за Районното ръководство на образованието, младежта и спорта на регион Тараклия.

България е разпределила средства и за преодоляване на филантропични рецесии в размер на близо 2 млн. лева Основни цели още веднъж бяха страни с продължителни рецесии и спорове и влошаваща се филантропична конюнктура, които основават нараснал миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и други След опустошителното земетресение в Албания през 2019 година, страната беше подкрепена с 195 583 лв. за справяне с следствията от бедствието.

Дарение в същия размер е предоставено и по линия на Глобалния отговор против ковид за създаване и разпространяване на ваксина против COVID-19. В отговор на пандемията, бе създадена и характерна филантропична самодейност за обезпечаване на защитни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), създадени в България, водени от убеждението, че обезпечаването на поддръжка за медицинския личен състав на първа линия ще има най-бърз на практика резултат. Одобрената помощ бе предоставена на наши съществени сътрудници от Западните Балкани, Източното партньорство на Европейски Съюз и Ирак. В допълнение, бе проведено даване на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Република Северна Македония с Сърбия (Западни покрайнини).

Водена от обичайни другарски връзки с Ливан, България е помогнала на страната с медицински и хигиенични консумативи след гърмежите на пристанището в град Бейрут.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР