България е подала документи, за да участва в съвместната обществена

...
България е подала документи, за да участва в съвместната обществена
Коментари Харесай

България щяла да дава защитни средства и на други страни

България е подала документи, с цел да взе участие в взаимната социална поръчка на Европейската комисия за защитно здравно съоръжение - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване.

Това е била една от тематиките по време на телефонен диалог сред министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В момента Европейска комисия прави оценка на подадената информации, с цел да реши какви количества са нужни на обособените страни.

По време на диалога министър председателят Бойко Борисов е уведомил Урсула фон дер Лайен по какъв начин посредством пренастройване на производствата си, български компании сега създават за лекарите и целия медицински личен състав - водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти.

Междувременно, поради изключителната обстановка в цяла Европа, провокирана от разпространяването на COVID-19 и нуждата от незабавни ограничения за битка с разпространяването му, министерството на опазването на здравето предложи на Министерския съвет да утвърди рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира допустимо най-бързо.

Министър-председателят Бойко Борисов и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен са разискали и опцията България да обезпечи наличност на защитни средства за други страни членки на Европейски Съюз, откакто задоволи потребностите на българския пазар.

В същото време България е в диалози с трети страни поради неналичието на задоволителна наличност в границите на целия Европейски съюз за в допълнение обезпечаване на маски, защитни дрехи и респиратори.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР