България е осигурила диверсификацията на доставките на ядрено гориво за

...
България е осигурила диверсификацията на доставките на ядрено гориво за
Коментари Харесай

Доставките на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй са осигурени, увери енергийният министър

България е осигурила диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " . Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев по време на парламентарен надзор в Народното събрание. Радев отговори на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев по отношение на опцията за пораждане на проблеми с доставките на нуклеарно гориво.

" Към момента АЕЦ " Козлодуй " има координиран с организация по доставки към Евратом, настоящ до 31.12.2025 година контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво. Съгласно този контракт Блок 5 е подсигурен с нуклеарно гориво до пролетта на 2024 година, а Блок 6 до есента на 2034 година. В сегашния контракт има уговорка, която дава опция да се обезпечат две опционни доставки на гориво вид TBCA за Блок 5 в интервала 2024 - 2025 година, при изискване, че същите бъдат утвърдени от Агенцията по доставките към Евратом ", изясни министърът.

Радев добави, че страната е, който планува първите касети с нуклеарно гориво да бъдат доставени през април 2024 година. Първото зареждане е планувано за месец май същата година. Страната ни е с за Блок 6 на АЕЦ " Козлодуй ". Договорът е подписан с небосвод 2025 - 2034 година. По думите на министъра с тези два контракта България е направила нужните стъпки за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво посредством самостоятелни конкурентни канала за доставяне на атомната електроцентрала с гориво.
 Кабинетът утвърди нов осигурителен контракт за АЕЦ
Кабинетът утвърди нов осигурителен контракт за АЕЦ " Козлодуй "

Той ще бъде подписан с Гражданско сдружение " Български народен осигурителен нуклеарен пул " за период от една година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР