България е осъдена да плати 109 000 евро обезщетение на

...
България е осъдена да плати 109 000 евро обезщетение на
Коментари Харесай

България е осъдена за 109 000 евро от прогонени от селото им роми

България е наказана да заплати 109 000 евро обезщетение на 56 роми, които заведоха дело в Страсбург против страната поради прогонването им от пловдивското село Войводиново. Историята там стартира през януари 2019 година след побоя от двама роми над 33-годишния командос от специфичните сили. Нападателите бяха открити и наказани, само че последствията от случилото засегнаха цялата ромска общественост в селото. Много роми са прогонени, защото къщите им са оповестени за противозаконни и измежду зима десетки фамилии остават на улицата.

Впоследствие 56 души завеждат дело в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и през вчерашния ден той в тяхна изгода. Пред съда те са представлявани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Страсбург приема, че българските управляващи са нарушили правото на персонален и фамилен живот и правото на недискриминация на ромите. " Местните управляващи и представители на тогавашното държавно управление не просто не пробваха да предотвратят това гонение, а го проведоха и насърчаваха ", обобщава БХК.

Общо към 100 роми, измежду които бременни дами, деца, възрастни хора и хора с увреждания напуснаха Войводиново. Два дни след случая тогавашният вицепремиер Красимир Каракачанов посети селото и разпореди неотложно " почистване "  на противозаконните постройки, което докара до събарянето на част от тях, а след интервенция на кмета водата и токът бяха спрени към цялата махала. Това направи връщането на хората по домовете им на практика невероятно, а даже тези, които желаеха да се върнат макар неприятните условия и риска, бяха спрени от полиция по искане на локалните управляващи, напомня БХК. Държавата не се преценява и с нареждането на Страсбург от април 2019 година на 16 жалбоподатели, множеството малолетни деца, да им бъде обезпечено уместно настаняване.

Европейски съд по правата на човека акцентира, че ромите от селото са били подложени на обстановка, която да провокира боязън у тях, както и че на по-късен стадий не са могли да се завърнат в техните единствени домове, без значение от статута им на противозаконни. Обръща и изключително внимание на събитието, че вицепремиерът Каракачанов е направил мощно стигматизиращи изказвания групово за ромския етнос. Става дума за репликата му " Циганите станаха доста нагли ", в която през 2021 година Върховен административен съд откри съображение да се търси омразна тирада.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР