България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо

...
България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо
Коментари Харесай

България поема председателството на Организацията за черноморско сътрудничество

България е новият ротационен ръководител на Организацията за черноморско икономическо съдействие (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 година Ротационното председателство на ЧИС, която е най-представителната и институционално развита организация в Черноморския район, е обвързано с редица отговорности от българска страна.

Под мотото "Море от благоприятни условия " българското председателство ще работи за развиването на ЧИС като проектно-ориентирана организация. Специален акцент ще бъде подложен върху съдействието в областите на културата, превоза и опазването на околната среда.

Председателството ни ще работи също за задълбочаване на бизнес контактите сред страните от района, само че и за по-нататъшното усилване на синхрона в работата на ЧИС и неговите профилирани органи. Те включват Парламентарната асамблея на ЧИС (ПАЧИС), Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР), Международния център за черноморски проучвания (МЦЧИ) и Съвета на бизнес средите.

Друг приоритет на председателството ни е да се продължат процесите за реформиране и адаптиране на организацията към актуалните провокации. В същото време България ще работи и за поощряване на пълноценното взаимоотношение сред Европейския съюз и ЧИС.

Цел на Българското председателство е залегналите в календара за първата половина на 2019 година прояви да допринесат за сполучливото осъществяване на Икономическия дневен ред на ЧИС.

Успешното осъществяване на председателството, което ще бъде четвърто за страната ни, ще способства за активизиране на районната външна политика на България. Това е в благозвучие с един от националните ни външнополитически цели – насърчаване на дейни връзки с страните от необятния Черноморски район.

ЧИС е основана през 1992 година, като България е измежду 11-те учредителки. Днес в Организацията с изключение на нас членуват още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР