България е нетен вносител на електроенергия през първото тримесечие на

...
България е нетен вносител на електроенергия през първото тримесечие на
Коментари Харесай

България е нетен вносител на ток през първото тримесечие

България е чист вносител на електрическа енергия през първото тримесечие на годината, сочат данните на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Справката за интервала 1 януари - 31 март 2024 година демонстрира, че салдото сред износа и вноса е негативен в размер на съвсем 275 гигаватчаса.
Година по-рано салдото беше позитивно в размер на 1,55 тераватчаса, само че тогава и цената на електрическата енергия на европейските пазари към момента беше висока и българските въглищни централи успяваха да осъществят своята продукция. В идващите месеци обаче България на няколко пъти от чист експортьор се превръщаше в чист вносител - да вземем за пример през май и ноември.
Още при започване на предишното лято ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов разяснява, че обстановката на европейските пазари стартира да се възстановява и търговците стартират да внасят евтина електрическа енергия от прилежащите страни и част от мощностите ни работят при минимално натоварване.
От началото на 2024 година цената на природния газ на нидерландската борса TTF пък трайно слезе под равнището от 30 евро за мегаватчас и това още веднъж върна газовите централи на енергийния пазар, в това число и в Гърция, която е един от главните ни пазари.
Данните на ЕСО демонстрират още понижаване на производството на електрическа енергия в страната с малко над 17% на годишна база до 10,1 тераватчаса през първото тримесечие на годината. Това се дължи главно на свиването на работата на базовите мощности (ядрената и въглищните централи) с 22% до 8,1 тераватчаса.  
Част от понижението се дължи на затварянето на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", чийто контракт с Националната електрическа компания (НЕК) изтече в края на февруари. Ръководството на централата разяснява, че мощностите още веднъж ще проработят, когато цената стане преференциална.
С 1,75% е понижено и производството на водните електроцентрали до 681 гигаватчаса. Расте обаче делът на силата от възобновимите енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа (с 38% до 629 гигаватчаса) и в разпределителната мрежа (със 17%). Повишението идва от значителен растеж при фотоволатичните централи.
На този декор потреблението на електрическа енергия се свива с съвсем 2,5% до 10,4 тераватчаса в зимните месеци на 2024 година.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР