България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) с

...
България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) с
Коментари Харесай

България е трета в ЕС по добавена стойност в сектора на комуникационните услуги


България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) с най-голям % (7,3) на брутната добавена стойност /БКП/ в бранша на осведомителните и информационните технологии (ИКТ) услугите, по данни на Евростат.

През 2021 година добавената стойност на бранша в блока се равнява на 5,5% от брутната добавена стойност на Европейски Съюз: 4,7% от ИКТ услугите и 0,8% от ИКТ производството.

От страните от Европейски Съюз, за които са налични данни за систематизирания " ИКТ бранш ", страната с най-висока брутна добавена стойност е Малта (10,3%), до момента в който Гърция е с най-нисък дял (3,5%).

Трите страни от Европейски Съюз с най-високи съотношения в ИКТ услугите са Малта (9,4%), Кипър (8,9%) и България (7,3%). Същевременно Унгария (1,2%), Малта (0,8%), Латвия и Словакия (и двете по 0,6%) имаха най-голям дял на брутната добавена стойност посредством произвеждане на ИКТ.

Що се отнася до каузи на заетостта в бранша на ИКТ, междинната стойност за Съюза възлиза на 3,2%.

Между 2011 година и 2021 година измежду страните от Европейски Съюз, за които са налични данни за 2021 година, само Дания регистрира понижение на каузи на заетите в ИКТ бранша в общата претовареност (-0,6 процентни пункта), до момента в който Латвия и Естония записват най-голямо нарастване - 2,2 процентни пункта.

През 2021 година най-високите дялове на заетостта в региона на ИКТ в Ирландия (6,1%), Естония (5,6%) и Швеция (5,2%). Същевременно най-ниските дялове са в Гърция (1,7%), Полша и Португалия (и двете по 3,0%).
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР