България е на предния фронт на науката. Тук не просто

...
България е на предния фронт на науката. Тук не просто
Коментари Харесай

Доц. д-р Владимир Божилов: Над 50 от топ учените в света са българи

България е на предния фронт на науката. Тук не просто се прави върхова просвета, а над 50 от топ учените в света са българи и работят в България, една немалка част от тях – в Софийския университет. Българското обучение не просто е положително, то е на върхово равнище. Това сподели заместник-деканът на Физическия факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски “ доцент доктор Владимир Божилов в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

По думите му в последните години шест години с помощта на Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН, е вложено доста в достъпа до нужната инфраструктура и до наблюдателни данни. От средата на 2023 година Националната обсерватория " Рожен “ към Института по астрономия към Българска академия на науките има нов телескоп.  

Катедра " Астрономия “ към Физическия факултет на Софийския университет също се снабдява с нов телескоп, който ще бъде конфигуриран идната година. " Той ще бъде изцяло роботизиран по този начин, че да може да се работи от разстояние. Целта е всяка нощ наши студенти, млади учени да проучват данни. Колегите от Шуменския университет са третият дирек на консорциума РАЦИО (Регионален астрономически център за проучвания и образование). Те също имат 60-сантиметров нов телескоп, който към този момент работи. В този смисъл България е водеща в един доста директен смисъл в науката " Астрономия и астрофизика “, защото разрешава на всеки от студентската пейка да употребява научна инсталация. България има големи приноси, точно тъй като се поддържат съответно основни инфраструктурни планове. Надявам се това да продължи “, разяснява доцент Божилов. 

Физическият факултет на Софийския университет е най-хубавото място за образование във всички области на физическите науки, означи заместник-деканът му. Той открои два от триумфите на факултета за 2023 година През февруари тази година завършва сполучливо двугодишен план за галактическо обучение, подсилен от Европейската галактическа организация. " Това е планът " Space Education for Bulgaria “, управителен от мен. Спечелихме го през 2021 година дружно с сътрудници от Българска академия на науките, сътрудници от разнообразни катедри на Физическия факултет и представители на бизнеса и на галактическата промишленост. Заедно защитихме пред Европейската галактическа организация, че в Софийския университет можем да създадем съвременни курсове, които да приготвят галактически инженери, които по-късно да работят както в Европейската, по този начин и в Американската галактическа организация, в това число и в частни галактически компании като Space X. За да можем да създадем в действителност качествено върхово обучение, трябваше да получим поддръжка, която да разреши разработка на образователни стратегии, които да се валидират от галактически инженери от Европейската галактическа организация, да създадем презентации, мемоари на български и на британски. В началото на тази година завършихме сполучливо този план и беше изцяло актуализирана магистърската стратегия по " Аерокосмическо инженерство и връзки “, описа доцент Божилов. 

В края на октомври Физическият факултет прави и втората огромна стъпка в партньорство с българската частна галактическа компания за наноспътници EnduroSat, които са водач в света по произвеждане на наноспътници. " Те поддържаха Физическия факултет със основаване на Лаборатория по галактически технологии. На 31 октомври лабораторията " Стефан Александров “ отвори порти. Това е най-хубавата в България лаборатория за галактическо инженерство и в нея се образоват галактическите инженери на Физическия факултет. Лабораторията разполага с най-хубавата техника, която създава българската компания за наноспътници. По този метод можем да покажем, че България самоуверено се интегрира в Европейската галактическа организация, а и на предния фронт на международните галактически технологии “, акцентира доцент Божилов.  

Потвърждение за това е, че при започване на ноември Министерство на нововъведенията и растежа подписа споразуменията " Артемида “, които включват страната ни в консорциума от 32 страни, които ще създадат действителност идващото стъпване на хора на Луната, добави астрофизикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР