България е на прага на избухване на броя на случаите

...
България е на прага на избухване на броя на случаите
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Пикът на коронавируса у нас предстои

България е на прага на експлоадиране на броя на случаите от инфектирани с ковид, пикът следва. Целта е епидемията да протича по-бавно и да понижим натиска върху здравната система. Това разяснява в Народното събрание ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски във връзка решението за въвеждане на изключителното предложение . Според Мутафчийски в България към този момент случаите стартират да се появяват всеобщо и да не са обвързани един с различен, което прави основно държанието на жителите. " Само 11 лица от вчера записаните са свързани с първата двойка, призната в " Пирогов ". Имаме три гнезда на зараза, които са безусловно самостоятелни едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София множеството от случаите нямат нищо общо един с различен ", разяснява ген. Мутафчийски.  По думите му през днешния ден сме на прага на експлоадиране на броя на случаите. " Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, само че това следва. При по-бавно протичане на зараза, това ще понижи натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни кревати, можем да ги увеличим на 1400, само че приблизително видяно на популацията то няма да става напълно в цялата страна, ще става на огнища ", добави още Мутафчийски. 

От сериозно значение е жителите, сложени под карантина, да не я нарушават, акцентират от щаба. Ген. Мутафчийски даде за образец други страни, в които нарушаването на карантината се санкционира със закон и предизвести хората да алармират, в случай че станат очевидци на случаи на нарушение на карантината. Мутафчийски посъветва и хората, които нямат маски, да си ушият сами. Една ушита у дома трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургическите маски, които се продават в аптеките, разяснява ръководителят на щаба. Мутафчийски. Според него от ден на ден граждани реагират съответно и не се събират на публични места. " Артистите споделят: Дори да ни разрешите, няма да изнасяме спектакли. Това е пробуждане на верните чувства. Не се двоумя, че ще има вярно схващане. Детайлите не са ми ясни, само че посоката е вярна ", сподели той.

СИТУАЦИЯТА Пожарна охрана ПОСЛЕДНИ ДАННИ

Към момента няма нови позитивни проби от оповестените през вчерашния ден 23 лица.  Всички контактни лица са издирени от РЗИ. Те са разпознати и предизвестени. Приятият пръв в " Пирогов " мъж е в тежко, само че устойчиво положение. Сред инфектираните има и деца, като за тях се допуска, че ще карат болестта по-леко.   " Имаме инфектирани три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са заболели, нямат признаци, те са контактни лица. Дали са позитивни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, тъй като родителите им са в болница ", сподели още той. Мутафчийски добави, че една от аргументите за разрастването на епидемията у нас е едно тържество с 24 индивида. В международен мащаб възобновени от болестта са 70 хил.  В Китай записаха единствено 21 случая през вчерашния ден, това е безпрецендентно, в Европа към момента няма даже задържане на случаите, разгласи доктор Венцислав Мутафчийски. 

НАТИСК ВЪРХУ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

" Засега може да си позволим лукса да настаняваме здрави хора. Но по-нататък какво ще става. Ако запълним лечебните заведения със здрави преносители, ще сринем системата. Трябват механизми по надзор на болните или здравите в карантина. Няма такива към този миг ", разяснява още Мутафчичйски.  Относно информациите, че лекари афишират, че имат намерение да напущат поради ковид, той отговори, че " доколкото знам няма напуснали лекари. Аз като хирург не мога да церя инфекциозно заболели. А в изключителни обстановки в целия свят хирурзи се грижат за тези заболели. Още първоначално изменихме длъжностни характерности, с цел да можем да подготвим този стационар. Инфекционист ще бъде единствено на съвещателен принцип, главно се грижат лекарите от Бърза помощ. Това може да ви се коства малък проблем, само че не е. В такава сериозна обстановка не всеки демонстрира героизъм и себеотрицания. Живеем в законова страна, би трябвало всичко да бъде изпипано. Трябва да се дадат пълномощия на орган в страната, който да може да реагира по съответния метод. Щабът не е политически орган, няма да се занимава с това ", сподели Мутафчийски.

В същото време по информация на Би Ти Ви е зародил безпорядък в координацията сред спешния щаб и белодробната болница в София. Часове, откакто стана ясно, че в болничното заведение има четирима инфектирани с ковид, пациентите и личният състав не знаеха кои са те. По думите на жена, която лежи в здравното заведение от началото на седмицата , информацията до тях достигала единствено от медиите. " И до този миг никой не ни е споделил какво е положението ни ", споделя Неда Дойчинова. Тя даже не се виждала с доктор, а единствено с медицински сестри. 

Проблем има и с погребението на умрялата в Пирогов жена.  " Говорих с дъщерята на умрялата 3 пъти през вчерашния ден. Починалата жена няма сега кой да я погребе, тъй като всички са под карантина ", сподели още той. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР