България е на последно място в ЕС по брой на

...
България е на последно място в ЕС по брой на
Коментари Харесай

България е с най-малко домове за възрастни в ЕС

България е на последно място в Европейски Съюз по брой на домове за възрастни към обитаемо място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят малко над 5600 души. Местата обаче не стигат. За настаняване чакат близо 4 хиляди други пенсионери, оповестява Нова телевизия.
Най-много са чакащите да се отвори място в институциите, грижещи се за хора с разнообразни увреждания, душевен разстройства и деменция. За основаването на нови такива центрове са заделени над 40 милиона лв.. Парите би трябвало да стигнат за построяването и ремонта на общо 74 домове за подкрепяне и грижа на възрастни хора в страната.
„ Идеята е не да бъдат събирани хората на едно място и да получават, както домовете за деца, услугата на едно място съсредоточено, а ще бъдат в доста по-малки центрове, с по-малък брой хора, със съответната по-адекватна грижа към тях”, разяснява Деница Николова, зам.-министър на районното развиване и благоустройство.
С приоритет ще са хората с умствена назадничавост, деменция, и тези, които не могат да се грижат сами за себе си. Проектът планува нови центрове да има в 29 общини. Общините могат да изберат дали да ги изградят от нулата или да реконструират към този момент съществуващите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР