България е на първо място по случаи на инсулт в

...
България е на първо място по случаи на инсулт в
Коментари Харесай

У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Кои са първите симптоми?


България е преди всичко по случаи на инсулт в Европейски Съюз. Годишно 45 хиляди души са наранени от болестта, като 5 хиляди от тях умират. Това се дължи на ненавременното диагностициране. Как това може да бъде предотвратено е съществена тематика на първия Национален конгрес по инсулта.
У нас на всеки 10 минути един човек получава инсулт. Причината: неопределено диагностициране и закъсняло търсене на лекарска помощ.
" Първите признаци, с които можем да разпознаем инсулт у нашия непосредствен най-често, това е деформиране на лицето, смяна в говора и уязвимост в едната или другата ръка. Това бързо различаване в действителност е първата крачка към по-бързата диагностика, по-бърз достъп на пациентите до профилирани центрове и действително по-успешно лекуване ", сподели доцент Росен Калпачки, ръководител на " Българско сдружение по инсулт ".
При бърза реакция от страна на пациента - до 4 часа, може да бъде приложено ново, новаторско лекуване – тромболиза.
" По-голямата част от инсултите се състоят в това, че кръвоносният съд, по който върви кръвта към мозъка, се запушва от тромб, от съсирек. Този съсирек, когато бъде отстранен, в действителност това е най-логичният метод да се възвърне кръвообращението и в случай че стане в първите часове, в действителност има съвсем цялостно изцеление ", изясни доцент Калпачки.
Освен първичното диагностициране и профилактика, значима част от възстановителния развой след инсулт е вторичната профилактика - рехабилитация, речева терапия.
" Все по-често са млади хората, които страдат от инсулт, а тези хора би трябвало да могат да се възвърнат в обществото, да вървят на работа, да могат да се грижат за своите деца. Трябва да се откри механизмът, по който болните от инсулт да имат право на тази рехабилитация ", сподели Дорина Добрева, ръководител на " Асоциация за инсулт и афазия ".
За оправянето с честите инсулти следва да бъде прегледан разновидността за основаване на Национален указател за инсулт, който да реализира качествена инсултна помощ.> БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР