Хиляди недоволни граждани излизат ежедневно на протест от близо месец

...
Хиляди недоволни граждани излизат ежедневно на протест от близо месец
Коментари Харесай

Грузинската служба за национална сигурност: Протестите искат да с...

Хиляди недоволни жители излизат всекидневно на митинг от близо месец насам против законопроекта за „ задгранични сътрудници “. Демонстрантите сигнализират, че законът е инспириран от аналогично законодателство в Русия, употребявано за угнетяване на инакомислието там.

 

В изказване във Фейсбук грузинската работа за национална сигурност осведоми, че митингите имат за цел „ да разрушат държавните структури и да смъкват държавното управление с насилствени средства “.

Службата счита, че уредниците на митингите са финансирани от чужбина и са възнамерявали актове на принуждение против полицията, в това число акция за гражданско непокорство, която оприличи на „ цветните революции “.

 

Предвижда се на 13 май грузинският парламент да прегледа на трето и последно четене законопроекта. Опозицията упорства за нова вълна всеобщи митинги от 11 май. Западните страни също осъдиха законопроекта, който ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници за задгранично въздействие.

Европейският съюз, който даде на Грузия статут на претендент членка през декември, уточни, че това може да попречи на по-нататъшната интеграция на страната в блока. Законопроектът изправи ръководещата партия " Грузинска фантазия " против коалиция от опозиционни групи, гражданското общество, известни персони и президента на страната.

 

Властите настояват, че законът е нужен за стимулиране на прозрачността и за гарантиране на грузинския суверенитет. Силите за сигурност неколкократно използваха сълзотворен газ, пикантен спрей и водни оръдия против протестиращите. Миналата седмица водачът на главната опозиционна партия в Грузия сигнализира, че е бил обичай от органите на реда по време на митингите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР