България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал,

...
България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, сподели основният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева през днешния ден по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи сред Световната банка и МВФ в Индонезия.

Индексът се дефинира въз основата на критерии, свързани със здраве, учебно заведение, дълготрайност на живота, какъв е еквивалентът на наученото в границите на прекараните в учебно заведение години и се пресмята какъв брой от своя капацитет ще реализира едно дете, което е родено през днешния ден. За България показателят сочи, че дете, родено през днешния ден, ще реализира 68 % от капацитета си като възрастен. При девойките процентът е малко по-висок - 71 на 100, а при момчетата е малко по-нисък - 65 на 100.

В класацията вземат участие 157 страни. На първо място е Сингапур. Страните от Южна Азия и Европа заемат най-високите места.

Този показател ни дава видимост на това какъв брой е значимо да се влага в човешки капитал и хрумвания какво може да се направи, с цел да е тази инвестиция най-резултатна, изясни Кристалина Георгиева. Тя посочи, че показателят към момента не може да класира когнитивни умения или умения за другарство, които са доста значими за стопанската система на бъдещето, само че е положително начало да се притегли вниманието към това какъв брой е скъпа тази част от нашето благосъстояние - хората.

Ако желаеме да сме богати на следващия ден, би трябвало да влагаме в децата си през днешния ден, уточни тя.

Тази година за първи път се постарахме да изчислим какъв е делът на човешкия капитал в благосъстоянието на народите и от общо 1 123 трилиона $ благосъстояние на света, се оказа, че две трети от него сме ние, хората, т.е. най-голямата част от това, което прави една страна богата, са точно хората, уточни Кристалина Георгиева и добави, че, колкото е по-богата една страна, толкоз е по-висок делът на човешкия капитал в благосъстоянието на страната.

Главният изпълнителен шеф на Световната банка разяснява още, че темповете на напредък в международната стопанска система се резервират устойчиви, само че прогнозата на фонда е за леко намаление. Има и доста огромен брой страни, където прогнозата е за по-сериозно редуциране на растежа, изясни Георгиева, като посочи, че България не е сред тях. Най-голямата паника е обвързвана със международната търговия и че към момента няма изясненост за решение на различията сред Китай и Съединени американски щати.

Има и проблем с едновременното повишаване на лихвените проценти и повишение на курса на американския $ и това, съчетано с доста по-високо задължение на дълга и в държавния, и в корпоративния бранш значи, че бремето на обслужване става все по-тежко, уточни още основният изпълнителен шеф на Световната банка. Ако си представим композиция на закъснение на икономическия напредък с по-голямо задължение на обслужване на дълга, това значи, че идната година обстановката в международната стопанска система няма по какъв начин да е по-добра, в сравнение с през днешния ден, предизвести тя.

Кристалина Георгиева засегна и тематиката за климатичните промени и уточни, че Световната банка прави доста в посока на битката с климатичните промени. Поставихме си цел до 2020 година да достигнем 28 % от размера на нашите стратегии да бъдат ориентирани в тази област, само че към този момент сме на 33 %, т.е. надминахме задачата си, уточни тя. Георгиева означи, че в стратегиите на Световната банка са сложени на равна основа съкращаването на излъчванията и адаптирането към климатичните промени.

Едно от направленията, в които се работи, е да се подтиква в икономическия разбор да се включат излъчванията като оценен в парична форма фактор. Работим доста интензивно да създадем основа за слагане на цена на въглеводородните излъчвания посредством пазара или посредством данъчната система, тъй като, в случай че не интегрираме във вземането на решения тази цена, продължаваме да вземаме неприятни решения, изясни Кристалина Георгиева. Второто направление е да се подтиква всеобщо прекосяване към технологии, които смъкват равнището на въглеводородните излъчвания.

Работи се и в посока да се модернизира финансирането по този начин, че зеленото финансиране да бъде не екзотика, а всеобщо навлязло във финансовите системи.

Смятам, че България би трябвало да прегърне това нискоемисионно бъдеще, разяснява още Георгиева, представена от Българска телеграфна агенция. Нейният съвет към България е колкото се може повече и на всички места, където може, да се търсят нискоемисионни решения.

Кристалина Георгиева описа също, че е посетила град Палу, най-засегнатият град от земетресението и последвалото цунами и е видяла огромната покруса и тъгата на хората. Видях обаче, че Индонезия се оправя добре и хората в Индонезия имат неповторима взаимност, уточни тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР