България е на 18-о място в ЕС по индекса за

...
България е на 18-о място в ЕС по индекса за
Коментари Харесай

България е сред страните от ЕС с най-голямо неравенство между половете

България е на 18-о място в Европейски Съюз по показателя за тъждество сред половете с резултат 60.7 точки от 100, което е със 7.9 пункта под междинното за Европейски Съюз. Това се споделя в известие от Европейската комисия във връзка началото през днешния ден на европейска акция за преосмисляне на гледните точки и иницииране на полемика за стандартите, свързани с пола.

 Права вместо цветя за 8-ми март Права вместо цветя за 8-ми март

Данни на " Евробарометър " пък сочат, че 81% от респондентите в България (в съпоставяне с 44% приблизително за ЕС) са съгласни с изказванието, че най-важната роля на дамата е да се грижи за дома и фамилията си, до момента в който същият % хора счита, че главната роля на мъжа е да дава финансова поддръжка.

 България е измежду страните от Европейски Съюз с най-голямо неравноправие сред половете
© Европейска комисия

В България стандартите, свързани с пола, засягат освен функциите в обществото, само че и персоналните убеждения. Така да вземем за пример 32% от българите не са съгласни, че е задоволително мъжът да плаче. В същото време 83% считат, че дамите са по-склонни от мъжете да вземат решения въз основа на страстите си.

Според Европейска комисия стандартите, свързани с пола, не престават да лимитират опциите на работното място и въздействат върху качеството на живот вкъщи. Въпреки че съставляват 51% от европейското население и изпреварват мъжете по добито висше обучение в разнообразни области, дамите не престават да бъдат малцинство в науката, технологиите, инженерството и математиката, както и в заемането на управителни позиции. Според Евростат единствено 67.7% от дамите в Европейски Съюз са били ангажирани на цялостен работен ден, за разлика от 78,5% от мъжете. Едва 20% от приключилите осведомителни и информационни технологии са дами и едвам 8 на 100 от основните изпълнителни шефове в огромните компании в Европейски Съюз са дами.

 България е измежду страните от Европейски Съюз с най-голямо неравноправие сред половете
© Европейска комисия

" Стереотипите, свързани с равенството сред половете, към момента доминират в европейските общества. Те не са само въпрос на персонално мнение, защото имат действително влияние върху дамите и мъжете. Очакванията по отношение на това какво би трябвало и какво не би трябвало да учи едно момиче, каква работа би трябвало да избере мъжът или кои функции са подобаващи за дамите в персоналния и публичния живот също имат негативни последствия върху пазара на труда и върху обществото като цяло, което води до устойчиви стопански неравенства сред дамите и мъжете ", разяснява комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

 България е измежду страните от Европейски Съюз с най-голямо неравноправие сред половете
© Европейска комисия

Започналата през днешния ден акция е част от осъществяването на Стратегията на Европейската комисия за тъждество сред половете за интервала 2020-2025. Целта и е да сътвори съюз, в който дамите и мъжете не са наранени от стандарти и принуждение, учредено на пола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР